V.l.n.r. Mart Schouten, Nico van Kan en Alfred Magwaza. (Foto: Arjen Dieperink)
V.l.n.r. Mart Schouten, Nico van Kan en Alfred Magwaza. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Wereldwinkel, 30 jaar in Lochem

Afgelopen zaterdag vierde de Wereldwinkel in de Walderstraat haar 30-jarig bestaan. Voorzitter Mart Schouten: "Wij hadden niet direct een winkel. In het begin waren enkele enthousiaste en bevlogen voorgangers van mij begonnen met een kraampje op de weekmarkt in Lochem. Men verkocht toen hoofdzakelijk beeldjes uit Afrika."

Door Arjen Dieperink

Lochem - In het pandje van 1880 in de Smeestraat 2 werd na vele jaren op de Lochemse markt te hebben gestaan in 1988 de Wereldwinkel geopend. Officieel startte de Wereldwinkel op 16 juni 198 met het ondertekenen van de stichtingsakte. Na 15 jaar in de Smeestraat te zijn gehuisvest, verhuisde men naar het fraai ogende jugendstilpand in de Walderstraat.

Els Weekenstroo is één van de veertig medewerkers van de Wereldwinkel. "Ik ben nu tien jaar als vrijwilliger actief. Onze winkel is ingericht naar modern inzicht, met warme en vrolijke kleuren, die een mooie achtergrond vormen voor onze fairtrade-producten."

De Wereldwinkel heeft zo'n 2.000 verschillende producten in de schappen. Voorzitter Mart Schouten: "Wij trekken een bewust publiek die een leuk cadeau wil kopen en met een goed gevoel onze winkel weer verlaat. Voorop staat dat de producenten uit de derde wereld een eerlijke prijs krijgen voor hun producten, zodat zij daarvan kunnen leven, de levensomstandigheden daar verbeteren en de kinderen scholing ontvangen. Wij streven ook naar een langdurige handelsrelatie. De producenten ontvangen van ons een gegarandeerd bedrag, dat geeft zekerheid. We bieden geen hulp, maar eerlijke handel."

"Het assortiment is in de loop der jaren wel veranderd. Het komt nog steeds uit de derde wereld, maar sluit steeds beter aan bij de hedendaagse trends. De producten die wij in de winkel hebben zijn via eerlijke handel verkregen en voldoen aan de toelatingsbeleid van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. De maatschappelijke invloed van de Wereldwinkel is langzaam maar zeker merkbaar. Onder andere de Max Havelaar koffie werd in het begin alleen in de Wereldwinkel verkocht, tegenwoordig kun je het product ook bij onder andere Albert Heijn kopen. Dat vinden wij niet erg, daar gaat het ons ook om. Eigenlijk dienen wij als Wereldwinkel uiteindelijk overbodig te worden, maar of dat helemaal gaat lukken?"

In de winkel staan twee stoelen, gemaakt van bladeren van de bananenboom. Schouten: "Dit bijzonder product stond net in onze etalage en was direct verkocht. Ook kan mejn behalve levensmiddelen ook beeldjes van 'scrap metal' kopen. Deze zijn gemaakt van onderdelen van een koelkast."

Afgelopen zaterdag 30 juni waren Nico van Kan en Zimbabwaan Alfred Magwaza aanwezig om het 30-jarig bestaan van de Wereldwinkel luister bij te zetten. Magwaza is net als Van Kan kunstenaar. Beiden lieten de bezoekers kennis maken met de Afrikaanse cultuur.

Meer berichten