Foto:
Lief Lekkerland

Even vlug een boterham...

Door Willem Beekman

De hele dag druk geweest en dan 's avonds ook nog een afspraak. Dus maar even snel een paar bruine boterhammen met kaas uit het vuistje, douchen en weer op pad.

Wie herkent dit niet? Mij overkomt het (te) vaak. Een gezonde lekkere warme maaltijd zit er op zo'n dag niet in.

En we weten het allemaal; het voedingsbureau adviseert dagelijks minimaal 250 gram groentes te eten. En dat is niet veel als je bedenkt dat ons verteringsstelsel nog praktisch gelijk is aan dat van onze verre voorouders die 200.000 jaar geleden op aarde woonden en leefden van wat ze onderweg verzamelden; groentes, bessen, noten e.d. en af en toe een vers gevangen vis of wat vlees.

Vorige week was ik gevraagd om als groenteproducent aanwezig te zijn op de groentevakbeurs in Rotterdam. Er waren ook workshops en demonstraties. Met als terugkerende boodschap: eet gezonde voeding. En dat zijn vooral lekkere groentes en vruchten en weinig suikers.

Wat mij raakte was de opmerking dat we over het algemeen heel goed letten op onze veiligheid, dierenwelzijn, het milieu, de auto die we bij een raar geluid direct laten repareren. En wat doen we met onszelf? Ik dacht aan mijn overgeslagen maaltijden en broodjes...

En wat is het gevolg van dergelijk gedrag? In eerste instantie niet eens zoveel, vermoeidheid misschien. Maar op de lange termijn ontstaat een veel grotere kans op chronische ziektes en zelfs te vroeg overlijden. De belangrijkste doodsoorzaken in Nederland zijn geen ongelukken of aanslagen, maar welvaart en voedingsziektes, zoals hart - en vaatziektes, kanker en dementie.

Helaas moest ik constateren dat ik ook moeite heb de 250 gram per dag te halen. U zult begrijpen dat ik na deze beurs mijn gewoonten heb omgegooid. Druk of niet: een dagelijks maal met veel groentes sla ik niet meer over. En tussendoor eet ik vaker een appel, wortel of stuk komkommer.

Het recept van deze week:
Preischotel uit de oven

Ingrediënten

6 kleine of 4 grote eieren

50 ml melk

200 gram kaassnippers

500 gr prei

350 gr aardappelen

300 gr courgette

kleine rode of witte ui

halve of kleine paprika

eventueel: 250 gr gehakt

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden, was de prei, snij in kleine schijfjes (1,5 cm) en kook beetgaar. De aardappelen in schijfjes snijden en beetgaar koken, de courgette schillen en in kleine stukjes snijden, uitje schoonmaken en in schijfjes snijden. Paprika schoonmaken en in stukjes snijden. Als je van vlees houdt, kun je als variatie gehakt rul bakken en door de lagen verwerken. De ovenschotel invetten met boter als de aardappelen en de prei gaar zijn. Maak met de aardappelen een laagje op de bodem, dan een laagje prei en wat van de andere groenten (behalve de kaas eieren en melk), telkens om en om een laagje maken, tot alles op is. Dan van de eieren en melk een mix maken, giet over de groente en aardappels, daarna de kaasrasp erover en een paar klontjes boter erop, zet dit voor 30 minuten op 200 graden in de oven.

Meer berichten