Foto: Leo Polhuys

Boeren in regio moeten onafgebroken land beregenen

We beleven op dit moment droge tijden. De maand juni gaat de boeken in als de droogste eerste zomermaand sinds een jaar of zestig. Het neerslagtekort loopt aardig op. Droogte is mooi als je op vakantie bent, en het is lekker fris als je als fietstoerist onderweg nat wordt door de werking van een beregeningsinstallatie, maar voor boeren is de droogte lastig.

Door Leo Polhuys

EPSE - De Epser familie Wilbrink is er maar druk mee. De aanhoudende droogte van de laatste tijd vraagt bijna voortdurend om beregening van het land. Het echtpaar staat in de voortuin van hun boerderij - het ouderlijk huis van de vrouwelijke helft van het echtpaar - als hen wordt gevraagd hoe erg het nu allemaal is.

Een paar honderd meter van hun bedrijf wordt land onafgebroken beregend. Wijzend op een vrijwel geel weiland met paarden tegenover de woning vertellen beiden in vlot dialect: "Het is wel erg droog op dit moment. We zijn net terug uit Schotland en toen we terugkwamen, zagen we hoe verdord sommige stukken grond hier zijn. Wij kunnen ons niet zo goed herinneren dat het zo droog is geweest. Het zal de klimaatverandering wel zijn. Het weer wordt steeds extremer, met af en toe van die harde plensbuien en dan weer een tijd niks."

Regen is beter

De Wilbrinks zijn niet afhankelijk van hun boerderij. ''Wij zijn eigenlijk meer hobbyboeren en hebben ook een pension. Verder verkopen we vleespakketten aan huis. Maar dat neemt niet weg dat we nog steeds koeien hebben en om voldoende voer te krijgen, moeten we zo'n tien hectare grasland beregenen. in zes uur tijd kun je ongeveer dertig millimeter water per hectare laten neerkomen, dat staat gelijk aan een flinke bui. Maar regenwater is natuurlijk beter. Dat komt ook overal, terwijl je met sproeien altijd maar een deel van het land bereikt. Bovendien is water dat je uit de grond haalt veel kouder dan regen. Het werkt het beste als je eerst beregent en dat er daarna alsnog een bui valt. Het onkruid in de tuin groeit dan trouwens ook....''

Overuren

Op een wondermooi plekje vlakbij de IJssel, een paar kilometer achter Gorssel, woont in een monumentale boerderij Gerton Boschloo. Het uitblijven van regen heeft ook gevolgen voor de elektriciteitsrekening. Ook zijn elektrische pomp maakt momenteel overuren. "In totaal heb ik zo'n twintig hectare grasland nat te houden, om aan kuilvoer voor de beesten te komen'', zegt hij, terwijl de zeventig koeien in de stal nieuwsgierig kijken naar de verslaggever op het erf. ''Maar de stukken land liggen natuurlijk niet allemaal bij elkaar, ik kan lang niet alles beregenen. Klimaatverandering? Misschien. Het is inderdaad erg droog, maar ik heb wel eens gehoord dat de zomer van 1976 echt een record droge periode was. Maar die heb ik niet meegemaakt. Het zal vanzelf wel weer een keer gaan regenen. ''

Meer berichten