Het schooluniform was ook even wennen. "Voordeel is dat je nooit hoeft na te denken over wat je aantrekt", aldus Ariët, de enige blondine in de klas.
Het schooluniform was ook even wennen. "Voordeel is dat je nooit hoeft na te denken over wat je aantrekt", aldus Ariët, de enige blondine in de klas.

Ariët Rouwhorst (16) leefde een jaar lang als Colombiaanse

BORCULO/LOCHEM - De wereld ontdekken, andere culturen leren kennen en alles uit het leven halen, dat wil Ariët. Daarom besloot de 16-jarige Borculose om tussen 4 en 5vwo een schooljaar te gaan leven als Colombiaanse. Een jaar lang woonde ze in een gezin in Colombia. Donderdag kwam ze thuis.

Een Colombiaans gezin had zich bij uitwisselingorganisatie AFS opgegeven als gastgezin. Zij stelden hun huis open voor iemand uit een totaal ander land. Een jaar lang zorgden zij voor Ariët, die naar het Staring College in Lochem gaat. De Borculose ging naar dezelfde school als dochter Paula, kreeg eigen vrienden en vriendinnen en gedroeg zich als een echte dochter. Al snel leerde Ariët de Spaanse taal, de Colombiaanse manier van dansen en zong ze in een plaatselijk bandje.

"Ik wilde vooraf niet zoveel verwachtingen hebben", zegt Ariët vier dagen na terugkomst in Borculo. "Dan kon het ook niet tegenvallen. Dat mensen er heel lief zijn, was het enige dat ik wist." Ze werd snel opgenomen in het gezin van Paula (17) en haar ouders Martha en stiefvader Alejandro. Ze moest wennen aan het zetmeelrijke eten ('Ik ben wel tien kilo aangekomen'), de schooluniforms en de douchegewoontjes. "Ze douchen er dagelijks. Ik vind om de dag douchen wel genoeg. Toen ik in de gaten kreeg dat ze dat maar vies vonden ben ik me ook dagelijks gaan douchen. Ze staan er daar trouwens maar kort onder vergeleken met ons in Nederland."

Tien maanden in een ander land; het was een eyeopener, zoals het zelf noemt. "Veel dingen zijn er anders dan bij ons. Ik woonde in een stad (Sogamoso, meer dan 100.000 inwoners, red.) diep in de binnenlanden. Er was niet veel te beleven. Je gaat uit in het winkelcentrum. Je kunt er shoppen, eten, er zit een bioscoop. Naar de film gaan kost er bijna niks, maar elke film is er nagesynchroniseerd in het Spaans. Dat hielp wel bij het leren van de taal." Het schooluniform was ook even wennen. "Voordeel is dat je nooit hoeft na te denken over wat je aantrekt."

Na de zomer pikt Ariët de draad op school weer op. "Ik ben na 4vwo naar Colombia gegaan en heb daar een jaartje school gevolgd op havo-niveau. Straks ga ik naar 5vwo. Ik voorzie daarbij geen problemen."

Deze zomer zal ze veel gaan sporten. "Misschien naar de sportschool, maar ik ga in elk geval lekker veel fietsen. Die kilo's moeten er natuurlijk wel weer af", lacht ze.

AFS

Elk jaar komen er ook buitenlandse scholieren naar deze regio. Meer weten over de uitwisselingsprogramma's van AFS, kijk dan op www.afs.nl of neem contact op met de regiocoördinator in Lochem, Anouk Vunderink: Anouk.Vunderink@AFS.org

Meer berichten