Jan en Maarten bij de opgefriste boeddha.
Jan en Maarten bij de opgefriste boeddha. (Foto: )
Lief Lekkerland

Poetsfee voor een sprookjestuin

Onze tuinman Jan en timmerman Maarten zijn deze maand twee jaar in dienst op Land Goed (waar ook de permacultuurtuin Lief Lekkerland onderdeel van uit maakt). En langzaam maar zeker wordt het resultaat van hun onafgebroken toewijding aan alles wat leeft niet alleen zichtbaar maar ook voelbaar. Het is net alsof ze magie toveren op ieder stukje aarde dat door hun handen gaat.

Door Mariëtte Sinninghe Damsté

Voor deze mannen zijn namelijk niet alleen de groenten en bloemen levend materiaal. Iedere steen, stukje hout of glas, hoe kapot ook, gaat door hun handen en krijgt een plek. Zelfs de plastic boeddha van de Blokker (die ik dacht weggegooid te hebben) staat er na een goudverf behandeling van Maarten weer stralend bij.

Prachtig zou je denken. Maar ook aan dit sprookje kleeft een keerzijde. Namelijk bij het vinden van geschikte medewerkers voor de kurk waarop Land Goed draait: de B&B.

In de omgeving die zo sprookjesachtig lijkt met zelf geteelde groenten, bloemen, kristallen en relikwieën schuilt namelijk een hele aardse realiteit die je op het eerste gezicht niet ziet. Zodra de B&B gasten vertrekken worden alle bezems van stal gehaald om de volgende gasten alweer te verwelkomen. Van 12.00 tot 15.00 uur is het dus spitsuur waar de meditatieve sfeer ver te zoeken is.

Ook al benadruk ik in vacatureteksten dat we dames zoeken met een passie voor huishoudelijk werk, het zijn vooral de spiritueel geïnteresseerden die komen solliciteren. "Op deze plek wil ik zelfs voor niets werken", zegt menigeen in het eerste gesprek, "Het maakt mij niet uit wat ik moet doen, als ik hier maar mag zijn." Maar na een dagje wassen, strijken en poetsen valt de betovering snel weg.

De echte poetsfeeën vinden helaas zelden ons adres. Terwijl je toch zou denken dat deze in een sprookjestuin niet mogen ontbreken. Voel jij je geroepen? Mail dan naar info@iam.foundation.

Volgende week worden de capucijners geoogst. Weet je een lekker recept met dit ingrediënt in de hoofdrol? Mail dit naar info@lieflekkerland.nl.

Als jouw recept wordt geplaatst krijg je van ons een tas met groente cadeau. Dit kan worden opgehaald of het wordt bij je thuis gebracht.

Recept: Stoofpotje met sperziebonen

Deze week worden de sperziebonen voor het eerst weer geoogst. Arie Lievestro stuurde ons dit lekkere recept. Hij mag als dank een tas groente ophalen aanstaande vrijdag bij Lief Lekkerland.

Ingrediënten 2 personen:

250 gr. varkenspoulet
30 gr. boter en/of olijfolie
1 ui
1 knoflookteen
500 gr. geschrapte krieltjes
450 gr. sperziebonen
1 rode paprika
1/2 groente bouillon tablet

Bereiding

Poulet met zout en peper bestrooien en 5 minuten aanbraden in boter/olie. De gesnipperde ui en knoflook toevoegen en samen nog 5 min. bakken. Aardappeltjes erbij schudden, sperziebonen erop leggen.

1 1/2 dl. water plus een 1/2 verkruimelde groente bouillon tablet toevoegen. 20 min. koken en dan nog 10 min. met de als laatste toe te voegen gesnipperde paprika. Losjes omscheppen.

Meer berichten