Kapucijnersoufflé met geitenkaas.
Kapucijnersoufflé met geitenkaas. (Foto: Willem Beekman)
Lief Lekkerland

De groentetuin van leden

Door Willem Beekman

De zon is fel, het land is droog. Prima weer om in de teeltbedden met jonge groentes te schoffelen. Het is belangrijk om er op tijd bij te zijn, voordat de aanwezige groene waas van voornamelijk meldes en knopkruid te hard doorgroeit en de groentes verstikt.

Na enkele uren in de volle zon gewerkt te hebben, drinken we - verhit en voldaan - voldoende water en een kop lekkere koffie. Wat is het goed toeven onder het bladerdek van een kastanjeboom!

Soms vragen mensen: "Willem doe je al het werk in de tuin alleen?"
"Gelukkig niet," zeg ik dan. En dat is ook nooit mijn bedoeling geweest. Lief Lekkerland is geen anonieme productietuin met groentes voor de handel of veiling. Nee, vanaf de opzet kies ik ervoor om een groentetuin te maken voor mensen die rondom Lochem wonen en zelf geen ruimte of tijd hebben, maar wel graag direct van het land groentes eten. Lief Lekkerland is eigenlijk de groentetuin van onze leden. En we vinden het allemaal leuk om elkaar ook te ontmoeten. Vandaar ook dat we maandelijks een gezellige vrijdagmiddagbijeenkomst organiseren en ook eens in de maand een meewerkochtend. Natuurlijk vrijblijvend. Niemand hoeft mee te helpen, maar veel leden willen het wel graag. Net als bij een eigen groentetuin.

Daarnaast werkt er op Lief Lekkerland sinds april ook een parttime medewerkster. Fijn voor haar én voor de voortgang en continuïteit van de tuin. Via het Plein, de organisatie die mensen naar werk begeleidt, kwam ze bij ons.

Verder werk ik ook graag met vrijwilligers. Heb je tijd over en lijkt het jou ook leuk om regelmatig lekker op het land bezig te zijn? Kom gerust eens langs en als waardering voor je inzet krijg je verse groentes.

Helaas is er deze week geen recept ingestuurd voor verse kapucijners. Misschien een te onbekende groente?

Recept

Kapucijnersoufflé met geitenkaas uit de groentebijbel van Mari Maris.

Ingrediënten

350 gr. gare kapucijners; 1 flinke eetlepel crème fraîche; 1 eetlepel mosterd; 6 eieren; 170 gr. oude geitenkaas, geraspt; 1 bosuitje, fijngesneden; boter; 1 eetlepel bloem; 1-2 tenen knoflook, fijngehakt; 1 dl room; 4 takjes kervel, gerist en gehakt.

Bereiding

Pureer 200 gram kapucijners en maal ze met de crème fraîche, mosterd en 4 eidooiers, geitenkaas, bosui en flink peper en zout tot een gladde puree. Sla dan 6 eiwitten stijf. Vouw een flinke schep door de puree, zonder de lucht eruit te roeren. Vouw de rest van het eiwit erdoor. Beboter een soufflévorm of afzonderlijke schaaltjes. Strooi er bloem in en klop de overbodige bloem eruit. Schep het mengsel in de vorm(en) tot een derde onder de rand en bak in een oven van 200 graden 15-20 minuten, tot mooi gerezen en goudbruine soufflés. Fruit ondertussen de knoflook in boter en meng er 150 gram kapucijners door. Schenk er een bodempje room bij. Breng aan de kook en draai het vuur lager, laat in een paar minuten inkoken. Maak op smaak met kervel, peper en zout. Schep voor het serveren over de soufflé.

Meer berichten