Op 22 december 2023 hebben Circulus en de gemeente Lochem een Dienstverleningsovereenkomst (DVO) ondertekend om de afspraken over de buitenruimte nog concreter en gedetailleerder vast te leggen. Foto: PR

Op 22 december 2023 hebben Circulus en de gemeente Lochem een Dienstverleningsovereenkomst (DVO) ondertekend om de afspraken over de buitenruimte nog concreter en gedetailleerder vast te leggen. Foto: PR

Lochem en Circulus versterken samenwerking

Algemeen

LOCHEM - Sinds 2014 is Circulus verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte in opdracht van de gemeente Lochem. Op 22 december 2023 hebben Circulus en de gemeente Lochem een Dienstverleningsovereenkomst (DVO) ondertekend om de afspraken over de buitenruimte nog concreter en gedetailleerder vast te leggen.

Lisette Bosch, algemeen directeur van Circulus, benadrukt het belang van deze formele stap: “We hebben al jarenlang een succesvolle samenwerking. De gemeente Lochem en Circulus hebben in die periode gezamenlijk gewerkt aan een schone en frisse leefomgeving in Lochem.” Lex de Goede, wethouder buitenruimte van de gemeente Lochem, voegt hieraan toe: “Hoewel onze samenwerking al goed geregeld was via een samenwerkingsovereenkomst en een beheerplan, bleken er gaandeweg specifieke werkafspraken te zijn die nog niet waren vastgelegd. Deze zijn nu helder beschreven in de DVO, waardoor alle afspraken voor iedereen duidelijk zijn.”

Ondanks dat het werken met een DVO niet nieuw is voor Circulus en de gemeente Lochem (zo wordt al sinds 2014 een DVO voor afval gehanteerd), is de DVO Buitenruimte complexer vanwege de bijna 60 diensten die Circulus uitvoert voor de Lochemse openbare ruimte. Hierbij valt te denken aan dagelijks beheer en onderhoud, inzet bij verkiezingen, beheer van begraafplaatsen, de hertenkamp in Lochem, en gladheidsbestrijding.

In de praktijk zullen inwoners en ondernemers weinig merken van de nieuwe overeenkomst, aangezien het resultaat leidend blijft en de prijs jaarlijks is gefixeerd. Voorheen werden kosten achteraf in rekening gebracht op basis van daadwerkelijke kosten, maar de DVO zorgt voor duidelijkheid over de te leveren prestaties en kosten vooraf, die jaarlijks worden vastgelegd.

De DVO is geen star document en kan jaarlijks in overleg worden bijgesteld. Bijvoorbeeld bij uitbreidingen door nieuwbouw, wijzigingen in het beleid, of het aanscherpen van bestaande afspraken. Het eerstvolgende herijkingsmoment staat gepland in het najaar van 2025, en de DVO wordt jaarlijks geïndexeerd. Deze werkwijze geldt uniform voor alle negen Circulus-gemeenten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant