lesruimte buiten van de kinderyogatuin
lesruimte buiten van de kinderyogatuin (Foto: Bianca Schuurman)

Kinderyoga: in verbinding met je kind

Yoga betekent verbinding. Verbinding tussen lichaam en geest, binnen en buiten, spanning en ontspanning. De aandacht van kinderen wordt al op jonge leeftijd vooral naar buiten getrokken, door televisie, tablet, mobiele telefoon en een overvloed aan materiële afleidingen.

Kinderen ervaren veel stress en druk om te presteren. Hierdoor hebben ze weinig momenten om hun aandacht naar binnen te richten, om te ervaren wat er in rust en uit eigen kracht te ontdekken en te beleven valt. Hoewel kinderen van nature open zijn en in verbinding staan met zichzelf, kan dit gevoel dus verloren gaan door een overmaat aan naar buiten gerichte prikkels. Dit kan zich uiten in verminderde concentratie, boosheid of onrustig gedrag.

Yoga helpt kinderen deze verbinding weer te herstellen en leert ze te vertrouwen op hun eigen kracht. Kinderyoga bevordert beweeglijkheid, kracht en evenwicht in lichamelijk en geestelijk opzicht. Het helpt kinderen te groeien en te bloeien vanuit hun innerlijke kracht.

Een kinderyogales kenmerkt zich door een afwisseling van bewegen en rustmomenten. Elke les staat in het teken van een thema, bijvoorbeeld de seizoenen, maar ook vriendschap, lief zijn voor jezelf of krachtdieren. Yogahoudingen worden aangevuld met liedjes en verhalen. Op een natuurlijke manier leren kinderen samen te werken. De zintuigen worden geprikkeld. Door stiltespel, visualisatie en ontspanning leren kinderen rust te ervaren, te luisteren naar zichzelf en naar anderen. Er wordt spelenderwijs gewerkt aan zelfbewustzijn, lichaamsbesef en zelfvertrouwen. De kinderen leren op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Er is geen competitie. De kinderen voeren de verschillende oefeningen naar eigen kunnen uit, in een rustige, natuurlijke omgeving.

De afgelopen jaren heb ik zelf mogen ervaren wat yoga en meditatie met mij doet. Het helpt mij om los te laten en me verbonden te voelen met de mensen en de natuur om mij heen. In verbinding te komen met mijn innerlijke kind en mijn innerlijke kracht. Hoe mooi is het dan om dit samen te mogen ervaren met kinderen en te delen tijdens mijn kinderyogalessen, om kinderen te zien groeien en bloeien vanuit hun innerlijke kracht.

Wil jij ook kennismaken met kinderyoga?                        

Op zaterdag 1 september zet Kinderyogatuin Zwiep van 10.00 tot 14.00 uur haar deuren open voor alle kinderen en hun ouders/verzorgers die willen kennismaken met kinderyoga.                                                                        

Er zijn gratis mini-workshops om 10.15, 11.15, 12.15 en 13.15 uur. En uiteraard is er wat te drinken met wat lekkers. Kom jij ook? Het is fijn als je je aanmeldt, maar ook zonder aanmelding ben je van harte welkom!

Aanmelden kan via mail info@kinderyogatuinzwiep.nl of via 06-81609505. Voor meer informatie zie www.kinderyogatuinzwiep.nl

Bianca Schuurman-Bosgoed
Kinderyogatuin Zwiep
Zwiepseweg 158
7241PV Lochem/Zwiep

Meer berichten