Karen Molenaar en Anouk Markerink. Foto: SjoukjeFotografie

Karen Molenaar en Anouk Markerink. Foto: SjoukjeFotografie

Kinderen leren sociale vaardigheden in Pleinverhalen

Algemeen

LOCHEM – Kinderen die het lastig vinden om goed met zichzelf en anderen om te gaan, kunnen komend jaar de training Pleinverhalen volgen. De training is er voor kinderen van 8 tot 12 jaar. In Pleinverhalen oefenen en leren kinderen hoe ze kunnen omgaan met wat ze voelen, denken en doen. 

Ieder kind vindt het weleens lastig om goed met zichzelf en anderen om te gaan. En sommige kinderen vinden dat gewoon wat lastiger dan anderen. Zoals bijvoorbeeld bij het buitenspelen. Hoe sluit je aan bij een ander groepje? En wat doe je als iemand oneerlijk tegen je doet? Kinderen die dit niet zo goed weten, kunnen bijvoorbeeld snel boos worden of sneller ruzie maken met anderen. Of juist somber worden en zichzelf een beetje terugtrekken.

“Het goede nieuws is: je kunt er beter in worden”, zegt Karen Molenaar, een van de trainers van Pleinverhalen. De methode is de afgelopen twee jaar ontwikkeld. “Er zijn al best veel methodes voor sociale vaardigheden. Toch hebben de meeste daarvan onvoldoende effect, zo bleek uit onderzoek. Reden voor verschillende partijen, waaronder de gemeente Rotterdam, TNO en de Universiteit van Amsterdam een nieuwe aanpak te ontwikkelen. Mijn co-trainer Anouk Markerink en ik zijn nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling. In Rotterdam en in Lochem hebben we de training voor het eerst gegeven. Met hele positieve resultaten.”

In Pleinverhalen ligt het accent op de praktijk. Anouk: “Gewoon, door veel te oefenen. Door goeie tips die je in de klas of op het schoolplein of thuis kunt gebruiken. Zodat omgaan met anderen je wat makkelijker afgaat of je iets meer voor jezelf op durft te komen.”

De gemeente Lochem is enthousiast over de resultaten van Pleinverhalen. De training wordt dan ook vergoed door de gemeente en is kosteloos te volgen. In 2024 vinden er twee trainingen plaats, één reeks in de lente en één in de herfst. De eerste training start op woensdagmiddag 6 maart in het Ouder & Kindcafé ‘De Huiskamer’ in de Garve in Lochem. 

Neem gerust contact op met Anouk of Karen voor meer informatie of opgave: Anouk Markerink, jeugd- en gezinsprofessional, 06 - 294 248 57 of Karen Molenaar, jeugd- en gezinsprofessional 06 - 319 571 52  of lochem@pleinverhalen.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant