Deze foto is kort voor het fatale ongeval gemaakt. Foto: Odo Olthoff

Deze foto is kort voor het fatale ongeval gemaakt. Foto: Odo Olthoff

Ooggetuige Odo Olthoff zag brugongeluk Lochem gebeuren

Algemeen

LOCHEM - Odo Olthoff stond op het uitzichtplatform, dat bij de brug in wording is geplaats om het publiek beter uitzicht te geven, toen het ongeluk woensdagochtend gebeurde. Een uitvoerder had de aanwezigen net uitleg gegeven over de werkwijze toen het drama zich voltrok. “Het was een enorme knal. De buurman van tegenover de bouwplaats kwam naar buiten gerend en zei dat zijn hele huis stond te schudden”, zo vertelt de Lochemer, die zijn verhaal woensdagavond ook vertelt in de talkshow Op1.

Door Henri Bruntink

Het grote witte brugdeel hing in twee kranen en werd langzaam naar het brugdek, dat al eerder werd geplaatst, getakeld. “Voor mij is wel duidelijk wat er gebeurde”, zegt de gewezen werktuigkundige. “Een van de kabels aan de smalle kant van de boog vertoonde een soort van rafelige plek. Precies daar knapte de kabel en toen kwam de boel aan het slingeren. Hierdoor brak ook de tweede kabel van dezelfde kraan.”

Naar gezicht
Olthoff vervolgt: “Toen kon de kabel van de andere kraan het gewicht niet meer dragen, waardoor het hele gevaarte naar beneden stortte. Daar werd een plateau waarop de medewerkers van de aannemer stonden geraakt. Dan zie je mannen naar beneden vallen. Een naar gezicht.

Het brugdeel viel op het brugdek. Olthoff stelt vast: “Het dek heeft een flinke deuk opgelopen en het witte gedeelte, waar de boog aan bevestigd had moeten worden, is helemaal verwrongen. Het lijkt uitgesloten dat de streefdatum voor plaatsing van de brug wordt gehaald.” Dit had in juni moeten gebeuren. De Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) stelt eerst een onderzoek in. Onduidelijk is nog wat er met het beschadigde brugdek moet gebeuren en hoeveel tijd dit kost.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant