Voorzitter Pieter Heinstra verwacht gemiddeld 600 bezoekers bij de begraafplaatspoort te verwelkomen. (Foto: Arjen Dieperink)
Voorzitter Pieter Heinstra verwacht gemiddeld 600 bezoekers bij de begraafplaatspoort te verwelkomen. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Levende Namen voorziet in behoefte

Op 28 oktober houdt de Stichting Levende Namen haar jaarlijkse Levende Namen-moment. Het begint om 17.00 uur en eindigt om 19.30 uur. Een route van 1000 meter is op de nieuwe begraafplaats aan de Zutphenseweg uitgezet en voorzien van 400 fakkels. Levende Namen krijgt onder meer ondersteuning van de Scoutingroep Groep Lochem. (achter ieder oorlogsgraf staat een scout.) kunstenaars en uitvaartcentrum Monuta Kamperman. Muzikaal wordt die avond ondersteund door het Taize koor, 'Eigenwijs' en het Levende Namenkoor.

Lochem - Dit jaar doen de kunstenaars Pieter van de Pol, Yvonne Taken, Jan Opdam, José van der Staal, Wendy Addink en Iris Knaap mee. Kunstenaar Jan Opdam: "Mijn hartlabyrint heb ik gebouwd met 90 meter zogenaamde led-slang. Ergens achter de bosjes staat een vrij geruisloze generator die voor de stroom zorgt. Het is een klassiek labyrint in een hartvorm. Het labyrint is een bijzondere vorm, die op een of andere manier in alle culturen voorkomt. Ik beleef het als een op een meditatieve manier bij jezelf naar binnengaan en vervolgens met wat je daar hebt aangetroffen of verwerkt weer de wereld in gaan. Voor zo'n manifestatie als "Levend Namen" vind ik het een zeer werkzame vorm. De reacties van de bezoekers bevestigen dat. Hartverwarmend als mensen je bedanken voor het lopen van het labyrint." Vertegenwoordigers van de Turkse- en Marokkaanse gemeenschap zijn ook aanwezig.

Woordvoerster Turkse gemeenschap Ayse Boya: "Wij staan samen met de Marokkaanse gemeenschap, tegenover het islamitische gedeelte van de begraafplaats, in een (party) tent achter tafels waarop we lekkernijen hebben, die uitgedeeld worden aan voorbijgangers. Zo vertelt elk cultuur iets over hun manier van rouwverwerking. Volgens de Turks islamitische traditie is het gebruikelijk om de eerste week (minstens 7 dagen) in het huis van de nabestaanden zo min mogelijk te laten koken. In het huis van de overledene wordt wel helwa gemaakt om uit te delen aan mensen die komen condoleren, maar ook aan de naasten die door verdriet mogelijk geen zin hebben om te eten maar wel de nodige energie horen binnen te krijgen. We vertellen dat dan en tevens hoe de ISN (Islamitisch Stichting Nederland, uitvaartorganisatie en tevens overkoepelend orgaan van de meeste moskeeën en moslims in Nederland) onze uitvaart volledig regelt voor diegenen die in het land van herkomst begraven willen worden." Tevens wordt informatie uitgedeeld over gedenken in de Islam en worden er Koran en smeekbedes gereciteerd.

Dit gebeurt in het Arabisch, de Nederlandse vertaling staat er dan te lezen. Het bestuur van de Stichting Levende Namen bestaat uit Pieter Heinstra (voorzitter), Ide Jansen (secretaris) en Johan Gijzen (penningmeester).

Voor Pieter Heinstra is het de laatste keer dat hij in de organisatie heeft gezeten.

Meer berichten