Het oor rood van het telefoneren.
Het oor rood van het telefoneren. (Foto: )
De Vrijwilliger Centraal

Herman Elkink: 'Iedereen is even belangrijk'

"Alle vrijwilligers doen geweldig hun best. Ik vind het belangrijk niemand over te slaan. Het moet tenslotte allemáál gebeuren om dit evenement tot een succes te maken". Aan het woord is Herman Elkink (56), vrijwilliger, die de algemene leiding heeft over de organisatie van de nu al weer 25e Fietsvierdaagse van Laren.

Door Ina Stoel

Herman bedoelt dat "of je nou wc's schoonmaakt of een stempelpost bezet alle vrijwillige werkzaamheden zijn belangrijk". Hij weet niet hoeveel vrijwilligers er bij betrokken zijn. Hij schat zo'n 70, een bont gezelschap met diverse vaardigheden.

Herman werkt nu 24 jaar mee met deze vierdaagse, waarvan drie jaar als bestuurslid. Daarnaast is hij ook vrijwilliger bij de ijsbaan en de voetbal. Dat werd toch wat te gortig. Hij stopte met het bestuurswerk; met het commissiewerk ging hij door. Herman geniet zichtbaar, als hij over de fietsvierdaagse vertelt. "Er komen zo'n 2000 deelnemers van heinde en ver alle 4 dagen fietsen en ook nog dagjesmensen. Hoeveel hangt sterk samen met het weer. Er is keuze uit 3 afstanden. En élk jaar worden er nieuwe routes bedacht. Ga er maar aan staan!" Op zaterdag en maandag wordt er opgebouwd. Herman is dan vroeg aanwezig om alle aanwezigen te verwelkomen en van koffie te voorzien. En dan met z'n allen aan de slag. Wat de algehele leiding betreft: "Er is natuurlijk een draaiboek. En veel mensen weten wat ze moeten doen. Duidelijkheid en goed communiceren is erg belangrijk. Ik krijg dan veel vragen. Soms denken mensen zelfs, dat ik alles weet, wat natuurlijk niet zo is", grijnst Herman. Hij houdt van het organiseren van dit evenement. "Ergens bij horen is prettig en het geeft me voldoening te zien, hoe blij mensen van deelname worden. En we doen het met z'n allen Het is zó plezierig met een groep mensen samen te werken!" Herman krijgt vaak te horen, dat hij zo rustig is. Ook als er onverwacht minder plezierige dingen gebeuren, bijvoorbeeld als iemand valt en iets breekt. Gelukkig is Herman, werkend in de horeca, wat dat betreft wel wat gewend.

"In de tent is er elke dag muziek. En er is een speciaal kinderprogramma. Bovendien zijn er onderweg bezienswaardigheden. Er zijn dus vergunningen nodig, van de gemeente en provincie. Tegenwoordig gebeurt dit –net als het inschrijven- digitaal. Gelukkig zijn er ook jongeren bij de organisatie betrokken, die handiger met de computer zijn, dan ik", aldus Herman. Vrijdags drinken ze na afloop met z'n allen een borrel. En wisselen anekdotes uit. Reuze gezellig!

Meer informatie? www.fietsvierdaagsedeachterhoek.nl

Meer berichten