Gert Jan Voortman en Diana van der Biezen op hun wijngoed in Laren. (Foto: Arjen Dieperink)
Gert Jan Voortman en Diana van der Biezen op hun wijngoed in Laren. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Larense wijn: optimale kwaliteit

De automobilist en fietser die over de Deventerweg bij Laren, ter hoogte van de Sekmaatsteeg is, ziet de rijen druivenranken hangen. De druiven worden gebruikt om onder andere wijn van te maken. Een chateau vindt men er niet, maar wel een prachtig eigentijdse en statige woning. Omzoomd door een strak aangelegde tuin met vijver en een eigen wijngaard.

Laren - Het is de wereld van Gert Jan Voortman en Diana van der Biezen met de naam Wijngoed Gelders Laren. In 2004 verhuisden ze naar het Gelderse Laren. Iets dat niet direct vanzelfsprekend was. Gert Jan Voortman: "Wij zijn altijd bedrijvig geweest en hadden een eigen zaak. Stil zitten kennen we niet. Nadat ik het bedrijf had verkocht waren wij aan het rondkijken naar een bouwlocatie met veel grond. Laren kenden wij van het Pieterpad en wij vonden hier een vervallen boerderij op een ruim perceel." Van de circa 8 hectare grond wordt 2 hectare gebruikt voor de druiventeelt. Voortman: " Wij hebben vijf verschillende druivenrassen, verdeeld in twee witte- en drie blauwe druiven. De 6000 wijnstokken zorgen er voor dat wij rode en witte wijn, rosé of port kunnen maken." De vijf verschillende druivenrassen zijn zorgvuldig uitgezocht en doen het in Laren goed. Het betreft de druivenrassen: Regent, Pinotin, Cabertin, Solaris en de Cabernet Blanc. Twee jaar lang hebben Diana van der Biezen en Gert Jan Voortman stage gelopen bij Roelof en Ilse Visscher die Wijngaard Hof van Twente (2000) hebben. De wijngaard ligt in Bentelo en biedt wel de mogelijkheid tot rondleidingen. Wijngoed Gelders Laren ging in 2006 van start. Het brengt naast het huislabel Coulisse ook nog exclusieve wijnen uit in samenwerking met diverse gerenommeerde restaurant in de omgeving. Samen met de restauranteigenaren wordt door Wijngoed Gelders Laren en de wijnmakerij, een wijn met een eigen signatuur en label samengesteld. Eén van die wijnen wordt geschonken in restaurant Raedthuys, van Dirk Jan en Anneke Scholten, in Lochem. Voortman:" De samenwerking tussen onze wijngaard, de wijnmaker in Bentelo en de restauranteigenaar is een concept dat zich bewezen heeft voor de kwaliteit van de wijn." De Coullisse wijnen en versterkte (port)wijnen zijn gewoon bij diverse winkels en de webshops verkrijgbaar, onder andere bij Tante Pos aan de Molenstraat in Lochem waar Rob Broekman, wijnhuis Lochem, iedere zaterdag voor advies aanwezig is.

Diana van der Biezen: " Wij onderhouden de wijngaard zelf en zijn zo'n 22 dagen bezig om de oogst binnen te halen. Niet alles dient in één keer geoogst te worden daarom kunnen wij dit gespreid doen."

Wijngoed Gelders Laren is niet opengesteld voor het publiek. Wel kan men de activiteiten volgen op www.wijngoedgelderslaren.nl en op facebook.

Meer berichten