Jose Ras uit Laren reageerde enthousiast op Willem's oproep voor recepten met courgettes. Ze stuurde ons zowel een wok- als een ovenrecept. Op de foto neemt ze als dank een tas groente in ontvangst.
Jose Ras uit Laren reageerde enthousiast op Willem's oproep voor recepten met courgettes. Ze stuurde ons zowel een wok- als een ovenrecept. Op de foto neemt ze als dank een tas groente in ontvangst. (Foto: )

Lief Lekkerland: permacultuurtuin en droogte

Het belangrijkste principe van een permacultuurtuin is dat de natuur als voorbeeld en inspiratiebron wordt gebruikt. Concreet betekent dat bijvoorbeeld dat er geen kunstmest wordt gebruikt en dat je in de tuin zo min mogelijk kunstgrepen toepast zodat je ook niet gaat beregenen als de natuur, zoals de afgelopen maanden, alleen maar een zonnetje laat zien. In plaats daarvan worden bijvoorbeeld geulen gegraven om zo het regenwater vast te houden.

Door:
Mariëtte Sinninghe Damsté


"Als we strikt de permacultuurprincipes hadden gevolgd, dan hadden onze leden nu geen groente gehad," vertelde Willem afgelopen week bij de ledenborrel. "En bemesten dat doe ik ook gewoon hoor, natuurlijk met biologisch vaste koemest, anders krijg je zulke kleine groente," vervolgde hij zijn verhaal.

Alhoewel ik de afgelopen weken bewust was van de beregening met water uit onze eigen bron en er extra sproeiers waren gekocht stond ik er niet bij stil dat we tegen de wetten van de permacultuur inwerkten. Tegelijkertijd vond ik het idee dat we tegen de leden hadden moeten zeggen: 'Je bent lid geworden van een permacultuurtuin en omdat deze voorschrijft dat we zo min mogelijk ingrijpen in de natuur hebben we alleen wat bramen deze week', ondenkbaar. Maar stel nou dat we net als veel boeren of collegatuinders geen eigen waterbron hadden gehad? De natuurwetten zouden onverbiddelijk zijn en ons opzadelen met een verdorde tuin met even verdorde groentes.
Gelukkig zijn we deze dans ontsprongen en ben ik blij dat boer Willem zijn hart heeft gevolgd door tegen de permacultuurwetten in te gaan beregenen.
Het vraagt moed om je hart te volgen omdat het ook altijd kritiek op zal leveren van mensen die vasthouden aan hoe het hoort en hoe het moet zijn.
En zo ontstond, samen met ons eerste Lief Lekkerlandlid, Saskia Juijn (coördinator van het platform Bewust Achterhoek) het idee om op vrijdag 31 augustus een minifestival te organiseren op de tuin voor en door mensen die hun hart (willen) volgen. Van 15.00 tot 19.00 uur zal boer Willem rondleidingen geven op de tuin en kun je lekkers uit de tuin proeven. Ook zal kleinschalig bio-boer Arjan Wijnstra uit Vorden vertellen hoe hij zijn jongensdroom om boer te worden heeft verwezenlijkt en zal de Barchemse Tanja Abbas vertellen over haar boek 'Leven in de kanteltijd' waar ze haar proces beschrijft van het volgen van haar hart in plaats van haar verstand. Daarnaast zijn er inspirerende aanbieders uit de regio die je kunnen ondersteunen om het pad van je hart te volgen.
www.bewustachterhoek.nl/agenda

Ratatouille

(wokgerecht)
Ingrediënten
Ui
Paar tenen knoflook
Een groene en een gele courgette
Blikje tomatenpuree
Rode paprika
Provençaalse kruiden
Bereiding
Ui in kleine stukjes snijden en in de wok lekker aanfruiten.
1 a 2 teentjes knoflook in kleine stukjes toevoegen.
Een groene en gele courgette in kleine blokjes snijden en toevoegen aan het ui-knoflook mengsel.
Gevulde courgettes (oven gerecht)
Ingrediënten
Rijst
Een gele en een groene courgette
Gehakt

Bereiding

Snijd 1 groene en 1 gele courgette in de lengte doormidden. Probeer met een lepel de 4 halve courgettes een beetje uit te hollen. Bak het gehakt rul.

Vul de groene courgette met de rijst.
Vul de gele courgette met het rul gebakken gehakt.

Leg de 4 halve courgettes in een oven schaal. Oven op ± 165 graden en zet de schaal in de voorverwarmde oven totdat de courgettes gaar zijn.

Een leuke, makkelijke en kleurrijke maaltijd in één schaal. Beetje sla erbij en voilà je hebt een complete maaltijd. Rode paprika in stukjes erbij doen en blikje tomatenpuree erdoor roeren. Wat Provençaalse kruiden erdoor en het geheel lekker gaar laten smoren.

Oproep

Volgende week wordt de Nieuw Zeelandse spinazie geoogst. Weet je een lekker recept? Mail dit naar info@lieflekkerland.nl Als jouw recept wordt geplaatst krijg je van ons een tas met groente cadeau! (ophalen of we brengen het bij je thuis)

Meer berichten