Bob Lammers nodigt iedereen van harte uit bij Stichting 14 Augustus Lochem e.o. (Foto: Arjen Dieperink)
Bob Lammers nodigt iedereen van harte uit bij Stichting 14 Augustus Lochem e.o. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Indiëherdenking in ere houden

Op dinsdag 14 augustus houdt de Stichting 14 augustus Lochem e.o. hun jaarlijkse "Kumpoelan " in de Hooiplukker in Lochem . "Koempoelan" , het Indonesische woord voor bijeenkomst wordt door vele landgenoten met banden in het voormalig Nederlands Indië bezocht. De Stichting is op 13 mei 1997 opgericht. en komt een keer per jaar in Lochem bijeen om de capitulatie van Japan en de vele Nederlanders te gedenken die in de Jappenkampen zijn omgekomen.

Lochem - De bestuursleden hebben allen een binding met het voormalige en het huidige Indonesië. Slechts één, penningmeester Dineke Korenhof - Hazevoet is in Indonesië, Surabaya, geboren. De andere bestuursleden zijn in Lochem en Zutphen geboren. De binding met voormalige Nederlands Indië komt moet vooral worden gezocht in de familielijn. Het enige in Lochem woonachtig bestuurslid en geen familielijn met Indonesië heeft, maar zakelijke contacten is de 77-jarige Bob Lammers. Tijdens de 'Koempalan' in 2017 is hij bestuurslid van de Stichting geworden. Bob Lammers: "Ik werkte toen voor een Nederlandse handelsfirma en werd uitgezonden naar Indonesië toen de Nederlandse firma's, na de Nieuw Guinea kwestie, weer terug mochten naar Indonesië. Dat was in 1964. Her er vele jaren gewoond en gewerkt en spreek daardoor de Indonesische taal aardig." Verder bestaat het bestuur uit Kitty Willemse - Broekhuizen (voorzitter), Jacqueline Broekhuizen (secretaris), Dineke Korenhof - Hazevoet (penningmeester) en Johanna Cath. Ieder jaar, op 4 mei, legt de Stichting 14 Augustus Lochem en omgeving een krans tijdens de herdenking in de binnenstad van Lochem.Op 15 augustus wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog en de capitulatie van Japan landelijk herdacht. Om de landgenoten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de verschillende Jappenkampen om het leven zijn gekomen te gedenken, wordt op 14 augustus het jaarlijks "Koempoelan" in de Hooiplukker gehouden.Lammers: "Op deze manier kunnen de Lochemers hier gedenken en op 15 augustus in Den Haag of Deventer ook bij de herdenking aanwezig zijn."

Het programma voor 14 augustus begint om 10.00 uur met de gebruikelijke kop koffie of thee met een spekkoek. Na de opening en toespraak van de voorzitter Kitty Willemse - Broekhuizen volgt een lezing door Simne Berger - Straakenbroek die is opgegroeid met de verhalen van haar familie over het leven in Medan (Noord-Sumatra)en hun onderneming in Langkat.

Zij was gefascineerd door alles van wat toen nog Nederlands-Indië heette. Na de lezing, het aperitief en afscheidswoord volgt het gebruikelijke Indonesisch rijsttafel.

Bob Lammers: "Gezien het thema is deze lezing ook uitermate geschikt voor de jongere generaties en wij nodigen u uit om uw (klein)kinderen mee te nemen."

Ook zijn introducees van harte welkom. Voor de bijeenkomst en maaltijd wordt een klein bedrag gevraagd. Opgave bij Bob Lammers - 06.53168949

Meer berichten