Vlnr: Kim Disco (vormgeving), Karen Nijveld (redactie), Hans Kreunen en Jan Brunshorst van Kreunen Bouw en uitgever Hugolien Nobel met het magazine. Foto: Henri Bruntink
Vlnr: Kim Disco (vormgeving), Karen Nijveld (redactie), Hans Kreunen en Jan Brunshorst van Kreunen Bouw en uitgever Hugolien Nobel met het magazine. Foto: Henri Bruntink Henri Bruntink

Magazine beschrijft historie van 100-jarige Kreunen Bouw

Algemeen

Magazine beschrijft historie van 100-jarige Kreunen Bouw

LOCHEM/LAREN - Dat Kreunen Bouw in Lochem 100 jaar bestaat en zich voortaan hofleverancier mag noemen, was vorige week al uitgebreid in het nieuws. Inmiddels is over de historie van het bedrijf een glossy magazine verschenen. Dat is een bijna geheel Lochemse productie geworden. De relaties van Kreunen kregen het donderdag mee naar huis tijdens een zeer drukbezochte receptie in zaal Witkamp in Laren.

Door Henri Bruntink

Het magazine is een bijna geheel Lochemse productie. Uitgever is Hugolien Nobel en de redactie was in handen van Karen Nijveld. De vormgeving was in handen van Kim Disco van Tarifa Graphic Designs. De foto’s zijn van de hand van Henk-Jan Winkeldermaat, Roy te Lindert, Hendriks Fotografie en van directeur en mede-eigenaar van Kreunen Bouw, Jan Brunshorst. En mede-eigenaar Hans Kreunen leverde veel foto’s uit het familie- en bedrijfsarchief.

Geschiedenis
Hans Kreunen (72) toonde tijdens de receptie in Laren veel van die oude foto’s tijdens een presentatie van de geschiedenis van het bedrijf. In het magazine, met voorwoord van burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve, komen zowel leidinggevenden als medewerkers aan het woord. En er is aandacht voor de sociale kant van het bedrijf. Volgens Hans Kreunen is altijd sprake geweest van teamwork en van een sfeer waarbij niemand ‘u’ maar iedereen ‘jij’ was. Ook wordt stilgestaan bij de belangrijke rol die directeur en aandeelhouder Paul van Maanen speelde binnen het bedrijf. De bekende en geliefde Lochemer heeft veel betekend voor Kreunen. In zijn rol als calculator wordt hij zelfs gezien als redder van het bedrijf, dat begin jaren ‘70 in zwaar weer verkeerde. Op het moment dat bijna alle personeel ontslagen zou worden sleepte Van Maanen door scherp calculeren belangrijke opdrachten binnen. Kreunen mocht een kinderdagverblijf aan de Graaf Ottoweg bouwen en niet veel later ook 54 nieuwe woningen in de vervallen volkswijk Tuindorp.

Nieuwe directie
De 67-jarige Jan Brunshorst is op weg richting pensioen. Hij ruimt het veld niet helemaal, maar inmiddels zijn twee nieuwe directeuren en mede-eigenaren aangetrokken. Dit zijn René Ticheler en Peter Steijsiger. Die laatste zei tijdens de receptie dat Kreunen, ondanks de veranderingen, de look en feel van een familiebedrijf behoudt. Het magazine, met op de voorpagina het motto van oprichter Johan Bernard Kreunen: ‘Ie mot altied een trad harder loop’n as oe collega’, toont veel foto’s van oude en nieuwe projecten. Het bedrijf tekende onder meer voor de bouw van het ziekenhuis aan de Zwiepseweg in Lochem, op de plek waar nu woonzorgcentrum De Hoge Weide staat.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant