Foto:
Lief Lekkerland

Oogstdag op Lief Lekkerland

Op Lief Lekkerland is vrijdag de belangrijkste oogstdag. Op vrijdagmorgen zijn we druk in de weer om alle verschillende groentes te oogsten, af te spoelen en uit te stallen op onze groentekraam.

Door Willem Beekman

Daarbij probeer ik om het aanbod zo gevarieerd mogelijk te maken, zodat er veel keus is voor de leden en andere belangstellenden die een tas losse groentes komen kopen.


De leden zijn over het algemeen tevreden over het aanbod. Vaak krijg ik complimenten over hoe mooi de tuin toch is en hoe goed de groentes er uitzien en vooral smaken!

Na het planten, zaaien, wieden en verzorgen is het oogsten toch de kroon op het werk. Geen wonder dat voor mij de vrijdag het wekelijks hoogtepunt op de tuin is.

Afgelopen week heb ik de oude peulen opgeruimd. Het afgestorven gewas weggehaald, het hekwerk afgebroken, de grond rul gemaakt en rondom de plek waar de peulen hebben gestaan spinazie, rammenas en raapstelen gezaaid. De grond was nog tamelijk droog, maar raapstelen kiemen snel. Ook bij weinig vocht.

Over de spinazie maakte ik me meer zorgen. Voor een goede kieming vragen die een langere aaneengesloten periode van vochtige grond.

Gelukkig waren de weergoden mij welgezind en daags na het zaaien liep de hittegolf op zijn eind en regende het regelmatig. Waardoor ik inmiddels naast de eerder ontkiemde rijen met raapstelen en rammenas ook de rijtjes met spinazie kan ontwaren.


Daarnaast was er veel te wieden onkruid bij de wintergroentes die we de afgelopen weken hadden gepland. Tussen het onkruid door kon je nog net zien waar de herfstprei, de spruiten, de palmkool en boerenkool stonden. Gelukkig kreeg ik hulp van enkele leden en na een ochtend gezamenlijke arbeid groeien de groentes – nu weer ongehinderd – verder!

Het onkruid laten we netjes tussen de groentes liggen, zodat de bodem bedekt blijft en niet uitdroogt.

Bovendien zorgt het bodemleven dat dit onkruid verteert, waardoor de opgenomen voedingsstoffen weer beschikbaar komen voor het groentegewas.

Tevens zorgen de plantenresten voor meer organische stof in de bodem, wat voor een gezonde en vruchtbare bodem essentieel is.

Recept

Op mijn oproep voor een recept met spekbonen reageerde mij voormalige buurvrouw Gertie de Bray, met een traditioneel Achterhoeks streekgerecht: "Goedemorgen Willem! Hier komt het recept voor die gezonde Humkessoep waar alles inzit om een mens gezond en tevreden te houden."

Nodig voor 4 personen:
500 gram spekbonen of snijbonen in stukjes van plm 2 cm
2 preien, fijngesneden
4 aardappels, in blokjes
200 gram runderpoulet
2 runderbouillonblokjes
1,5 liter water
1 rookworst, in plakjes.
gesneden bladselderij

Voor een vegetarische variant: 2 groentebouillonblokjes en een potje witte bonen.

Breng het water met de runderpoulet aan de kook, vis het schuim eraf met een schuimspaan en laat dit twee uur tegen de kook aan trekken met de bouillonblokjes.

Voeg de aardappels en de bonen toe en laat 15 minuten zacht koken.

Doe de prei erbij en laat nog vijf minuten doorkoken.

Doe de warmtebron uit en roer de rookworst en de selderie erdoor. Lekker met stokbrood.

Voor de vegetarische variant de witte bonen toevoegen als de soep klaar is.

Recept worteltjes?

Inmiddels oogsten we op de tuin ook al enkele weken lekkere (bos)worteltjes.

Heeft u hiervoor een lekker recept?

Stuur het in naar info@lieflekkerland.nl. Wie weet plaatsen we binnenkort uw recept en ontvangt u hiervoor de tas met verse groentes!

Meer berichten