Tijdens de opening van het Berkelfestival werden bootjes gevouwen en te water gelaten.
Tijdens de opening van het Berkelfestival werden bootjes gevouwen en te water gelaten. (Foto: Stichting Berkelfestival)

Berkelfestival: vol met ontmoetingen

Afgelopen weekend, op 24, 25 en 26 augustus, bruiste het rond rivier de Berkel tijdens het Berkelfestival! Inwoners en bezoekers gingen op ontdekkingstocht en werden verrast door een stroom van activiteiten in het hele gebied, georganiseerd door lokale initiatiefnemers.

Lochem - Aan de hand van zeven pijlers presenteerde het Berkelfestival 2018 haar programma en waren er maar liefst 87 activiteiten voor een breed publiek van jong tot oud in onder andere Zutphen, Almen, Lochem, Borculo, Eibergen en Rekken.

Het werd een weekend vol ontmoetingen. Van sportieve races op het water, een kanosmokkeltocht, muziekoptredens, een Berkel borrel, exposities, proeverijen, fiets-, kano- en vaartochten, workshops, voorstellingen en de leukste kinderactiviteiten zoals een Berkelsafari, waarbij werd gezocht naar de ‘Big 5’ van de Berkel!

Op vrijdag 24 augustus werd het Berkelfestival op enthousiaste wijze geopend door Antoinet van Helvoirt (Heemraad Waterschap Rijn & IJssel) en Bert Groot Wesseldijk (Wethouder gemeente Lochem) bij Bistro de Olliemölle in Borculo, pal aan de Berkel. Onder de genodigden waren diverse bestuurders en betrokkenen aanwezig vanuit de Nederlandse en Duitse gemeenten en partnerorganisaties, zoals Platform Berkeldal en de 3e Berkelcompagnie.

De Berkel zit vol verhalen en verbindt Berkelsteden en inwoners. Symbolisch werden er tijdens de opening dan ook papieren wensbootjes gevouwen en te water gelaten.

Dat de Berkel ook grensoverschrijdend verbindt werd tijdens het Berkelfestival bewezen door activiteiten als de Raft Regatta: een uniek raft interland op de Berkel waarbij Nederlandse en Duitse teams op zaterdag 25 augustus streden voor de titel op het traject Rekken - Eibergen. Het winnende team was het Waterschap Rijn en IJssel!

Naast de Raft Regatta was er de Berkel Kanorally: waarbij Nederlandse en Duitse kanoërs in twee dagen met elkaar de Berkel hebben afgevaren. Op zondag 26 augustus werden zij als kano helden van de Berkel feestelijk binnengehaald op de fluisterboot in Zutphen en gehuldigd door oud-burgemeester Arnold Gerritsen (voorzitter Stichting 3e Berkelcompagnie).

Verbinding en gezamenlijke betrokkenheid zijn de thema’s die centraal stonden tijdens het Berkelfestival. Een mooi voorbeeld hiervan zijn ook de Bruggenbouwers van Scouting Zona en burgerinitiatief Berkel in de Stad (BIDS). Met elkaar bouwden zij tijdens het Berkelfestival een brug over de Berkel als symbool voor de verbinding die de Berkel ons brengt.

Ruud Pleune, voorzitter Stichting Berkelfestival, blikt terug: “Fantastisch om met zoveel betrokken initiatiefnemers samen de handen in één te slaan en aan iedereen binnen en buiten de regio te laten zien dat de Berkel bruist! Het is uniek dat een festival helemaal bestaat uit lokale initiatieven. Ik kijk nu al uit naar de volgende edities.”

Meer berichten