Bas en Bianca Spierenburg in één van de grotere manden. Foto: Arjen Dieperink
Bas en Bianca Spierenburg in één van de grotere manden. Foto: Arjen Dieperink (Foto: )

'Hoogtevrees ken je in de ballon niet'

door Arjen Dieperink

LAREN - De 35-jarige Bas Spierenburg heeft al meer dan 1600 ballonvaarten in zijn logboek staan. Aan de Verwoldseweg in Laren, net buiten het dorp, is zijn bedrijf gevestigd. Spierenburg stelt zich tijdens het interview zeer bescheiden op, doch zijn bedrijf BAS Ballonvaart behoort tot één van de grootste ballonvaartbedrijven van Europa.

Als er een ballonvaartvirus zou zijn, dan zou Bas Spierenburg dit als driejarige al hebben opgelopen toen hij met zijn vader de eerste luchtdoop kreeg in een ballon. Bas Spierenburg: "Mijn vader Adrie had toen al een ballonvaartbrevet en nam mij mee. Een belevenis die ik niet ben vergeten. Dit wou ik zelf ook kunnen. " Het zou nog vele jaren duren voor het zover was. In 2003 behaalde Bas Spierenburg zijn fel begeerde brevet en was toen direct de jongste ballonvaarder van Nederland. Zijn vader Adrie begon in Harfsen met A3 Ballon. Aldaar voer Bas regelmatig door de lucht. Het bloed kroop waar het niet gaan kon. In 2008 vond hij de tijd rijp, om samen met zijn vrouw Bianca, om voor zich zelf te beginnen. Bas Ballonvaart werd hiermee een feit. In 2010 vestigde hij zich op de huidige locatie. Zijn vader verkocht A3 Ballon, deze ging tien jaar later failliet. Toen de gelegenheid zich voordeed heeft BAS Ballonvaart de negen ballonen van A3 Ballon overgenomen. In één klap werd Bas Ballonvaart de grootste in Europa met toen in totaal vijftien ballonnen.

'Dat wil ik ook'
Bas en Bianca Spierenburg hebben vier vaste medewerkers in dienst. Verder maakt men gebruik van zo'n twintig piloten die op afroep worden ingezet. Eén van de piloten is de Larenaar Jan Oudenampsen. In 1983 landde in zijn weiland een ballon. Oudenampsen dacht: 'dat wil ik ook'. Het duurde nog drie jaar voor hij zijn eerste betaalde ballonvaart deed. In 1993 behaalde hij zijn brevet en tien jaar geleden werd hij Nederlands Kampioen. Behalve 'last minutes' boekingen, deze staan met opstapplek vermeld op de site, wordt BAS ballonvaart ook gevraagd voor feestjes. Bas Spierenburg: "Wij kunnen bedrijfsuitjes aan van zo'n 130 personen, ook een huwelijksvaart is ons niet vreemd. Na de landing ondergaat men de traditionele champagnedop, dit is een eeuwenoude ritueel dat over de gehele wereld wordt uitgevoerd. " De manden zijn van verschillende grootte, daardoor kunnen ook grote groepen meevaren. Bas Spierenburg: "Hoogtevrees ken je in de ballon niet, na tien minuten ben je aan de situatie gewend. Maximaal stijgen we tot twee kilometer hoog. Je kunt vanuit Laren met mooi weer het IJsselmeer zien."

BAS Ballonvaart ontving in 2017 en ook dit jaar het certificaat van uitmuntendheid van TripAdvisor. Deze reikt een certificaat uit aan accommodaties, attracties en restaurants die consistent goede reizigersbeoordelingen ontvangen.

Meer berichten