Logo berkelbode.nl


Mariska Kletter voor de Zwiepse Molen, rechts haar horecazaak De Wiek. Foto: Arjen Dieperink.
Mariska Kletter voor de Zwiepse Molen, rechts haar horecazaak De Wiek. Foto: Arjen Dieperink. (Foto: )

Opbrengsten zijn voor de derde wereld

door Arjen Dieperink

ZWIEP - De Zwiepse Molen werd eerst nabij de Diepe Put op de Zwiepse Berg gebouwd. In verband met slechte windvang is het diverse keren verplaatst. Vanaf 1880 staat het op de huidige plek in Zwiep. Vanaf 1992 wordt de molen beheerd door de Stichting Behoud Zwiepse Molen. Naast de molen zit een horecabedrijf De Wiek met een speciale missie.

Het horecabedrijf bij de Zwiepse molen oogt zeer gastvrij. De uitbaatster Mariska Kletter (63) gebruikt haar bedrijf voor het goede doel. Het bedrijf runt ze naast haar beroep als neuroloog. De opbrengsten gaan naar projecten in de derdewereldlanden. Een nobel streven dat Mariska Kletter vanaf haar jeugd al had. Als kind zette zich al in voor het goede doel. Tijdens haar studietijd was haar wens om tropenarts te worden en zich in de tropen in te zetten voor de medemens. Door samenloop van omstandigheden werd ze uiteindelijk neuroloog en werkt zij in Delden als één van de vier neurologen bij de rugpoli. Haar hart ligt duidelijk in de derde wereld, waar men medisch wel meer zorg kan gebruiken. Mariska Kletter: "Ik probeer met mijn horecabedrijf geld te verdienen voor de derde wereld. Het geld wordt gebruikt voor ziekenhuizen. Ik heb projecten gehad in Sri Lanka en Nepal. Na de aardbeving in Nepal kwamen grote sponsoren het land binnen en was mijn project niet meer nodig. Toen heb ik mijn aandacht verplaatst naar Tanzania waar in een afgelegen gebied een ziekenhuis is gebouwd. Het bijzondere is dat het gebouw er staat en niet verder is ingericht. Daar besteed ik nu mijn aandacht aan." Waarom haar horecabedrijf bij de Zwiepse molen is gevestigd is niet zo vreemd als men de achtergrond kent. Mariska Kletter is gehuwd met Gé Postel, een nazaat van de eerste molenaar Postel. Mariska Kletter: "Het leuke is dat mijn Gé de eerste Postel is die zich gediplomeerd molenaar mag noemen." Naast Postel kent men nog de molenaars: hoofdmolenaar Roelof Lubbers, voormalige Lochemse apotheker Nico Veltkamp en Hennie Welbergen.

Vanaf 1851 was molenaar E. Postel de eigenaar van de molen. Van 1891 tot 1923 werd hij opgevolgd door W.J. Postel. E. Postel jzn volgde hem op tot 1957 en uiteindelijk werd E. Postel Sr. tot 1995 de eigenaar. Hij droeg de molen in 1995 over aan de Stichting Behoud Zwiepse Molen. Zelf is Mariska Kletter molenaar in opleiding. Horeca De Wiek heeft voor haar gasten Wifi en ruime mogelijkheden voor dans, muziek, symposia en feesten. Het terras biedt ruimte voor 50 personen en binnen voor 40 personen. De grote zaal kan 100 personen verwelkomen waar men ook een barbecue heeft staan. Eén keer in de week gebruikt dansschool Bailamore de ruimte. Mariska Kletter: "Iedereen kan zich aanmelden bij 'Vrienden van de Zwiepse Molen ' en draagt zo bij aan de onderhoud van de molen en de activiteiten van De Wiek." Meer info op www.dezwiepsemolen.nl.

Meer berichten


Shopbox