De organisatoren, van links naar rechts: Henk Slagman, Henny Scholten, Toosje Onis en Toos Nijkamp. Foto: Arjen Dieperink.
De organisatoren, van links naar rechts: Henk Slagman, Henny Scholten, Toosje Onis en Toos Nijkamp. Foto: Arjen Dieperink. (Foto: )

Exel eind september aan de wandel

door Arjen Dieperink

EXEL - Voor de eerste keer vindt op zondag 30 september de wandeltocht rondom Exel plaats. Start en finish is Brasserie De Mölle. Van daaruit worden de vier verschillende afstanden afgelegd. De organisatie is in handen van een viertal fanatieke wandelaars uit Exel. De vier hebben allen vele honderden kilometers aan wandelervaring.

Toos Nijkamp, Toosje Onis, Henk Slagman en Henny Scholten zijn de organisatoren van de wandeltocht Rond Om Exel. Het betreft een geheel nieuwe wandeltocht over verharde en onverharde wegen. Toosje Onis: "Wij hebben er jaren onder elkander over gesproken om een keer enkele wandeltochten rond om Exel te organiseren. Uiteindelijk hebben wij tegen elkander gezegd van nu zal het gebeuren." Henk Slagman vult aan: "Het is voor de toeristen, maar ook voor ons prachtig om in de omgeving te kunnen lopen. Het wisselt af van het agrarische land tot het landschapsgebied." Wandeltocht Rond Om Exel wordt georganiseerd onder de 'paraplu' van de Belangenorganisatie Exel en Omgeving. Zo'n twintig vrijwilligers werken mee om de wandeltochten tot een succes te maken. Dit betreft de EHBO Laren, verkeersregelaars, route uitzetters, inschrijvers enzovoort. Henk Slagman: "Het is voor ons ook een testcase hoe het gaat verlopen."

Eén van de routes loopt over het landgoed Verwolde. Men komt nog langs de dikke boom. Een bezienswaardigheid daar deze boom tussen de 450 en 500 jaar oud is en een stamomvang heef van zo'n 7,60 meter. De hoogte van de boom is zo'n 25 meter. In 1767 bood men nog 275 gulden voor de stam om deze te verzagen in twee molenassen. De stam had toen een omvang van 4,60 meter. Tevens loopt men door het Oranjewoud.

Ook loopt er een wandelroute over Ampsen. Men komt langs het kasteel Ampsen. Het kasteel werd in 1105 al genoemd. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648) werd het kasteel, men kende toen oude en nieuwe Ampsen, in 1605 verwoest. Het huidige Ampsen is in het begin van de 17e eeuw gebouwd. Ook komt men op het landgoed Ampsen door het sterrenbos, ook wel aangegeven als Sterrebos. Een bepaalt patroon is uitgekozen zodat deze lanen op één centraal punt bij elkaar komen. Het diende in de periode van de aanleg als statussymbool. Het was rond de vorige eeuwwisseling een bezienswaardigheid. Op menig oude ansichtkaartstaat staat het sterrenbos afgebeeld. Het viertal zal na de eerste Wandeltocht Rond Om Exel evalueren en voor 2019 wederom een tocht organiseren. Behalve de wandeltocht van 5 kilometer komen alle andere tochten langs een rustpunt aan de Verwoldseweg. Aldaar kan men koffie en thee nuttigen. Inschrijven kan op de dag zelf bij Brasserie De Mölle, voor de 25 kilometer kan dit van 9.00 tot 10.00 uur en voor de 5, 10 en 15 kilometer van 9.00 tot 12.00 uur. De inschrijfkosten bedragen 3 euro.

Meer berichten