Frank werkt met veel plezier bij de Reube als onderdeel van het team.
Frank werkt met veel plezier bij de Reube als onderdeel van het team. (Foto: )

'Ik ben hier op de juiste plek'

door Ina Stoel

Frank van Schagen wroet graag met zijn handen in de grond. Hij heeft de hoveniersvakopleiding en de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk gedaan. Daarmee volgde hij zijn passie om in het groen én met mensen te gaan werken. Hij had diverse functies binnen de psychiatrie en sociale werkvoorziening. Frank: "Voor mij is verbondenheid met de aarde en de mensen die er op wonen erg belangrijk. Niet in woorden, maar in daden."

Nadat Frank gebruik maakte van prepensioen ging hij als vrijwilliger in de tuin van de minderbroeders franciscanen in Megen werken waar hij een aantal dagen per maand in het klooster verbleef. Daarop volgde tuinwerk in woongemeenschap de Stoutenburg bij Amersfoort Omdat hij problemen kreeg met zijn gezondheid zocht hij vrijwilligerswerk in de buurt. Ooit bezocht hij tijdens een open dag zorgboerderij de Reube in Lochem en vond dit een aantrekkelijke plek. Na een eerste kennismaking was het voor hem duidelijk: "Dit is de plek, waarnaar ik zoek. Tuinwerk op een boerderij met een grote betrokkenheid op mens én natuur. Daarom voel ik me sterk verbonden met de Reube. Het is bijzonder om hier een bijdrage aan te mogen leveren." Frank werkt sinds vier jaar, een ochtend in de week, in het onderhoud van beplanting rond de boerderij. Hij heeft veel vrijheid in de uitvoering van het werk. 's Ochtends is er meestal kort overleg met één van de eigenaren over het werk van die dag. Deze manier van werken bevalt goed. Er is veel wederzijds vertrouwen. In de winter verricht hij hand- en spandiensten, zoals dunningswerk in de houtsingels rond de boerderij en haardhout zagen en kloven. Incidenteel werkt hij binnen de dagbesteding als aanvulling van het team waarbij extra persoonlijke aandacht kan worden geschonken aan de deelnemers.

De Reube is een zorgboerderij waar dagbesteding wordt geboden aan volwassenen met niet- aangeboren hersenletsel, psychiatrische problematiek en mensen met dementie. Daarnaast is er een logeerhuis voor kinderen met een zorgvraag. Deze kinderen wonen thuis bij hun ouders. Ter ondersteuning van de thuissituatie komen zij in de weekenden, op woensdagen en in schoolvakanties logeren, zodat de ouders even op adem kunnen komen. Frank ervaart dat hij volledig bij het team hoort. Er is openheid en waardering. "Ik ben hier op de juiste plek en ga altijd met een voldaan gevoel naar huis. Regelmatig zijn er waardevolle ontmoetingen of kijk ik als ik weg fiets nog even naar de tuin en denk: die ligt er toch maar weer mooi bij." 

Meer vrijwilligersklussen staan op de website van Vrijwilligerscentrale Lochem.

Meer berichten