Van links naar rechts: Mirthe, Renske, Veerle en moeder Maaike bij boerderij de Bolman In Epse.
Van links naar rechts: Mirthe, Renske, Veerle en moeder Maaike bij boerderij de Bolman In Epse. (Foto: )

In een monument kun je ook wonen

door Leo Polhuys

EPSE - Tijdens Open Monumentendag dat komend weekend plaatsvindt zijn op een aantal plaatsen in de gemeente Lochem monumenten te bezoeken. Zo wordt het publiek weer de kans geboden panden te bekijken waar je anders nooit binnenkomt. Thema is dit jaar 'In Europa'. Wat we wel eens vergeten, is dat er ook monumenten zijn die worden bewoond. Gewoon, door particulieren. Maaike van 't Oever en haar gezin wonen in een monumentale boerderij in Epse.

''We woonden in Deventer, maar zochten iets buitenaf,'' zegt Maaike in het woongedeelte van het gemeentelijk monument aan de Bolmansweg. Ze woont er met haar man en drie kinderen. Duidelijk zijn de eeuwenoude balken van het gebinte op de vroegere deel te zien. Een glaswand geeft zicht op het markante schuurtje aan de overkant van de weg en de weilanden. De deuren van de vroegere deel kunnen echter nog gewoon open en dicht. ''Dat was ook belangrijk punt voor de gemeente. Binnen is er veel aangepast, maar het buitenaanzicht van de boerderij is grotendeels gehandhaafd. We hebben alle medewerking van de gemeente gekregen. Medewerkers kwamen tijdens de verbouwing regelmatig een kijkje nemen. Alleen toen we een lichtstraat in het dak wilden bouwen, vroegen ze ons of we een authentiek raampje wilden inbouwen. Het is natuurlijk wel een monument, zo kunnen we geen zonnepanelen op het dak aanbrengen. Maar misschien biedt het oude schuurtje mogelijkheden.''

Hoewel als bouwjaar 1843 staat aangegeven, stond er eerder al een boerderij op de huidige locatie. De eerste vermelding is uit 1491. De boerderij behoorde vroeger tot landgoed Het Hassink en werd in 1919 geveild, waarna de familie Nijland zijn intrek nam. Tot 2009 werd de boerderij bewoond door zoon Johan 'Jans' Nijland, die er raspaarden hield en in dat jaar op 82-jarige leeftijd overleed. Na de dood van de markante Epsenaar kwam de boerderij leeg te staan.

Maaike: ''We hebben de verbouwing in fases laten uitvoeren door een aannemer. Mijn broer, die bouwkundige is, heeft ons geadviseerd maar de ideeën voor de indeling kwamen van ons. Het was best lastig om de grote ruimte goed in te delen. We hebben twee jaar in een keet gewoond en daarna nog een tijdje in het voorhuis. Het meeste werk is nu klaar, maar we willen bijvoorbeeld nog een aantal luiken aanbrengen.'' Met zoveel mogelijk authentieke kleuren is geprobeerd de vroegere stijl terug te brengen. Zo zijn de kastdeuren in het voorhuis rood geschilderd. ''Deze kwamen tevoorschijn nadat we een schrootjeswand hadden gesloopt die er voor was getimmerd,'' zegt Maaike. ''Toen we hier net woonden, kwamen er wel eens mensen langs om te kijken hoe het was geworden. Vaak stoppen mensen ook om een foto te maken van de eeuwenoude zomereik naast onze boerderij."

Voor alle duidelijkheid: de Bolman is tijdens Monumentendag niet geopend voor publiek.

Meer berichten