Voorzitter Wim Lubbers: "HAMAC is een bloeiende motorsportvereniging."  Foto: Arjen Dieperink.
Voorzitter Wim Lubbers: "HAMAC is een bloeiende motorsportvereniging." Foto: Arjen Dieperink. (Foto: )

Maak ook kennis met de motorsport

door Arjen Dieperink

HARFSEN  - Motorclub HAMAC houdt op zondag 16 september de Stap Op Dag bij het motorcrosscircuit 't Peppelbos te Harfsen. Van 12.00 tot 16.00 uur kan iedereen op een laagdrempelige manier kennis maken met de motorsport met onderdelen als zijspan, toer en cross. Voor kinderen zijn er ook activiteiten.

HAMAC is op 20 september 1952 opgericht en is lid van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging. Het dagelijks bestuur bestaat uit Wim Lubbers (voorzitter), Gaby Loesink (secretaris), Bert Jan Teunissen (penningmeester) en Hennie Wullink (2e voorzitter). Wim Lubbers: "HAMAC is een bloeiende motorsportvereniging van 66 jaar oud. Wij hebben zo'n 600 leden uit een straal van 30 kilometer rondom Harfsen. Het doel is de motorsport in de breedste zin van het woord te promoten. Zo kan men twee keer per week op ons circuit trainen, organiseren we jaarlijks wedstrijden op het allerhoogste niveau binnen de Nederlandse motorcross en endure en organiseren we tourritten en de HAMAC-Run, een rit voor mensen met een verstandelijke beperking."

Rekening houden
"Wij zijn ons er echter van bewust dat niet iedereen ons enthousiasme voor ronkende motoren deelt," vertelt Lubbers. "Daarom proberen wij bij onze evenementen zoveel als mogelijk rekening te houden met onze omgeving, hetgeen naar onze mening in de meeste gevallen prima lukt. Vrijwel elke discipline van de motorsport kent een hoge drempel om mee te beginnen, hetgeen veel mensen er van weerhoudt om zelf eens een been over het zadel te gooien."

De motorclub heeft vele bekende grootheden in de motorsport voortgebracht. Onder andere de 50 jarige Pedro Trager. In 1993 werd hij wereldkampioen in de 125 cc. Ook meervoudig wereldkampioen (1999, 2003,2004,2005,2006,2007,2008,2010,2011 en 2012) Daniël Johan Nico Willemsen en zijn broer de bakkenist Marcel hebben bij HAMAC de bakermat.

Om een grote groep mensen in de categorie van 5 tot en met 80 jaar de gelegenheid te bieden aan de motorsport te proeven wordt de HAMAC Stap Op Dag gehouden. Lubbers: "Tijdens deze dag hebben wij diverse crossmotoren beschikbaar voor groot en klein, waarmee de eerste stapjes binnen de sport kunnen worden gemaakt. Ook zijn er zijspancombinaties waarin men mee kan rijden als bakkenist. Uiteraard zorgen de leden voor de passende begeleiding. Indien gewenst gaat een bakkenist mee ter ondersteuning. Er zal een demonstratie worden geven in 'trial' en 'enduro'. Onze toerafdeling zal een programma aanbieden voor rijders die liever asfalt onder de wielen hebben."

Voorafgaand van de Stap Op Dag is er tijd gereserveerd voor het elektrisch crossen. met een 10 KTM elektrische crossmotoren. Om dit veilig te begeleiden is een KNMV-gediplomeerd motorsporttrainer en meervoudig NL-kampioen motorcross Mark Wassink uit Laren aanwezig.

Meer berichten