Annemarie Groothedde nodigt iedereen uit om zaterdag 15 september voor de vrede te wandelen. Foto: Arjen Dieperink.
Annemarie Groothedde nodigt iedereen uit om zaterdag 15 september voor de vrede te wandelen. Foto: Arjen Dieperink. (Foto: )

Ook in Lochem wandelen voor vrede

door Arjen Dieperink

LOCHEM -  PAX en de Raad van Kerken Nederland houden sinds 2015 met verschillende lokale groepen in het land het wandelen voor de vrede. Ook in Lochem zal wederom voor de vrede worden gewandeld. Aankomende zaterdag is het weer zo ver voor de wandeling onder het motto 'wandelend door Lochem de wereld beter maken'. Vertrek- en aankomstpunt is het Stadshuus op de Markt.

In het gebouw van de Apostolische kerk aan de Noorderwal wordt zo'n drie jaar niet meer door de gelovigen gebruikt. Het is nu in gebruik door het Bezielend Inspiratie Centrum (BIC). BIC-woordvoerder Annemarie Groothedde: "Dit staat voor verwonderen, verbinden; vertrouwen en verdiepen." Het BIC wordt gebruikt door 50 plus gespreksgroepen, Zen-meditatie, Raad van Kerken, vrouwen voor elkaar en de Zonnebloem. Ook de Ambassade voor de vrede is er gevestigd. Annemarie Groothedde: "Indien wij een verzoek krijgen of men de ruimte in het gebouw te mogen gebruiken, bekijken wij als kerngroep of men een inspirerende doelstelling heeft en uiteraard of men geen gebruik kan maken van één van de vele horecagelegenheden. De kerngroep bestaat, behalve uit mijn persoon, uit Erna Wagenaar en Gijsbert Jongeneel. De wandeling voor de vrede maakt deel uit van de landelijke vredesweek."

In het Stadshuus verricht burgemeester Sebastiaan van 't Erve om 13.30 uur de opening. Aansluitend zullen drie opvolgende generaties een gedicht over de vrede voordragen. De aanwezigen worden in groepen verdeeld en gaan met een gids aan de wandel. Men praat mee op weg naar inspirerende locaties. Groothedde: "Zingen, wandelen, muziek, ervaren, ontdekken, inspireren, ontmoeten en verbinden, zijn zaken die men zal tegenkomen. Men wandelt onder andere door de Gudulakerk heen. Hier zit Vluchtelingenwerk Nederland, één van de elf organisatoren van de vredewandeling.

Op alle locaties staat er een verrassing te wachten. Men bezoekt ook woonzorgcentrum Gudula, synagoge, Remonstrantse kerk, Rooms-katholieke kerk en de moskee." Ayse Boya van de Selimiye Moskee: "Wij ontvangen de groepen met het traditionele Turkse broodjes (Simit) en koffie of thee. Ook hebben wij er voor de liefhebbers Turks fruit liggen." Vanaf februari is de werkgroep bezig om de tweeënhalve uur durende wandeling mooie en inspirerende momenten te geven. Annemarie Groothedde: "De organisaties die de vredewandelaars ontvangen bepalen zelf wat men aan het onderwerp wenst mee te geven. Dat kan muziek, zang of totaal iets anders zijn. Wij leven hier in vrede, dat dien je te koesteren."

Om 16.00 uur verwacht men de wandelaars terug in het Stadhuus. De troubadour Jan Ottink ontvangt iedereen met zijn muziek. De Lochemer Dick Beltman zal de belevenissen van die middag aan elkaar praten. De middag wordt gezamenlijk afgesloten met een broodje en muziek. Iedereen is die middag van harte welkom, vooraf aanmelden is niet nodig.

Meer berichten