Team van Buik&Co
Team van Buik&Co

Voor verloskundigen is het dagelijks Dag van de geboorte

Lochem - Op zondag 9 september was het de Dag van de Geboorte. Voor de verloskundigen in Lochem en omstreken is het dagelijks de ‘Dag van de Geboorte'. Ook voor Sabien, Marrianne en Ellen, verloskundigen van praktijk Buik&Co in Lochem. Zij werken daar al ruim 12 jaar en hebben al veel baby’s in deze regio ter wereld gebracht. “Als zwangere ben je in onze praktijk in goede handen."

De geboortezorg is in beweging. Er wordt steeds meer bekend over hoe je gezond kunt leven en eten tijdens je zwangerschap. Daarnaast zijn er meer mogelijkheden om de groei en beweging van je baby in de gaten te houden. De samenwerking met andere geboortezorgverleners, zoals gynaecologen, kraamverzorgenden, huisartsen en kinderartsen verloopt ook beter waardoor de babysterfte in Nederland steeds verder daalt.

”Wij begeleiden vrouwen die zwanger willen worden en vrouwen die zwanger zijn: vanaf de eerste controle tot en met de bevalling. Ook tijdens de kraamtijd zijn we nauw betrokken bij de zorg voor de vrouw en de pasgeboren baby," zegt Sabien. "We voeren zwangerschapscontroles uit, geven voorlichting en leven met de zwangere vrouw en haar partner mee naar het moment van de bevalling. En we zorgen dat ze kans hebben op een zo normaal mogelijke zwangerschap en bevalling. Mocht de zwangere medische problemen krijgen tijdens de zwangerschap of bevalling dan overleggen we of verwijzen we haar door naar het ziekenhuis. Daar neemt de klinisch verloskundige (verloskundige die werkt in het ziekenhuis) samen met de gynaecoloog, arts assistent en of kinderarts dan de zorg over."

“Verloskundigen staan naast de zwangere vrouw op weg naar het moederschap. Het is meer dan alleen het bewaken van de lichamelijke gezondheid van moeder en kind.” Marrianne benadrukt dat zwangere vrouwen zelf vaak heel goed weten wat goed voor hen is en welke zorg zij nodig hebben. “Verloskundigen vinden het heel belangrijk dat zwangeren vertrouwen hebben in hun lichaam en zelf actief meedenken en meebeslissen over de zorg die ze krijgen. Dat is van onschatbare waarde voor een plezierige zwangerschap en een goede start van het ouderschap.”

Als je zwanger bent, heb je de keuze om thuis, in het geboortehuis (IZZI in Zutphen) of in het ziekenhuis te bevallen. Daar waar jij je het meest prettig en veilig voelt. Er wordt vaak gevraagd wat mannen kunnen doen tijdens de bevalling. “Mannen kunnen hun vrouw altijd ondersteunen, de navelstreng doorknippen en er zijn vaders die de baby mee aanpakken. Dat is mooi om te zien”, zegt Ellen.

Meer berichten