Tineke en Roos.  "Wij gastvrouwen staan mensen naar behoefte te woord. En vaak ontstaan er leuke gesprekken met de mensen, zeker ook omdat er vanwege vakantie ruimte is.".
Tineke en Roos. "Wij gastvrouwen staan mensen naar behoefte te woord. En vaak ontstaan er leuke gesprekken met de mensen, zeker ook omdat er vanwege vakantie ruimte is.". (Foto: )
De Vrijwilliger Centraal

Genieten van stilte en mooie gesprekken

'Bezichtiging en bezinning, boekenmarkt'. Met deze tekst op een groot bord worden voorbijgangers uitgenodigd de magistrale Gudulakerk te bezoeken. Roos Roosendaal en Tineke Welink zijn deze middag de gastvrouwen; er zijn er zo'n veertig, ook mannen.

Door Ina Stoel

De kerk wil graag open en zichtbaar zijn. Van buiten is dat laatste duidelijk. Van binnen is het een prachtig gebouw, met veel historie. Veel mensen kennen het, bijvoorbeeld van de uitvoering van de Matthäuspassion. Tineke: "Zoals een jongetje bij binnenkomst pas zei: Hiér wordt over God gepraat". Tineke is al vanaf begin jaren '70 bij het kerkenwerk betrokken. Eerst huisbezoeken afleggen, daarna als diaken personen en instellingen vanuit de kerk financieel ondersteunen. Toen ze in 1989 in Lochem kwam wonen ging ze dóór met actief zijn, nu bij de PKL. "Voor mij is de gemeente een plek waar ik bij hoor en waar ik op terug kan vallen in moeilijke tijden. Deze sociale kant is voor mij belangrijk. Ik schenk al jaren koffie bij de Hooiplukker en in de kerk. Ik voel me er thuis. En wil daar graag iets voor doen".

Roos geniet van de rust en stilte in de kerk. "Sommige bezoekers komen voor een moment van bezinning. Anderen voor een bezichtiging. We hebben een prachtig gidsje, dat tijdens een rondwandeling geraadpleegd kan worden. Wij gastvrouwen staan mensen naar behoefte te woord. En vaak ontstaan er leuke gesprekken met de mensen, zeker ook omdat er vanwege vakantie ruimte is". De dames zorgen af en toe voor zachte achtergrondmuziek. Tineke: "In de zomer zijn er natuurlijk op woensdagmorgen de orgelconcerten. En in september beginnen de Vespers weer op de laatste zondagavond van de maand". Roos: "En vanaf oktober is er weer een iconententoonstelling. Soms zijn de iconenmakers in de kerk aan het werk en schilderen zowel klassieke als meer moderne iconen". Het aantal bezoekers bij de openstelling wordt door de dames bijgehouden. Het zijn er velen. Bij de boekenmarkt is de prijsrichtlijn: Wat is dit boek of deze cd u waard. Eén euro is het minimumbedrag. De inkomsten komen ten goede aan de kerken, het onderhoud is duur. Roos: "Deze ruimte is voor mij een soort toevluchtsoord. Het is alsof ik allerlei aspecten van het leven hier als het ware voel". Ze werkt hier sinds 2008. "Ik wil niet alleen maar lid zijn van een kerk, ik wil er ook iets voor dóen. Aan kinderen vraag ik vaak of ze een kaarsje willen opsteken voor oma of opa. Een jongetje vroeg laatst: Waarom staat de dominee soms bij de tafel en soms onder het afdakje….? Dan kun je toch alleen maar in de lach schieten!"

Meer berichten