Pompoenen zijn niet alleen leuk als sier of voor Halloween. Je kunt er ook gerechten mee maken. Pompoensoep bijvoorbeeld. Of pompoencake.
Pompoenen zijn niet alleen leuk als sier of voor Halloween. Je kunt er ook gerechten mee maken. Pompoensoep bijvoorbeeld. Of pompoencake. (Foto: )
De Vrijwilliger Centraal

Variatie door de seizoenen

Door Willem Beekman

"Vandaag eten we sperziebonen, de favoriete groente van Willem." Een beetje verdwaasd keek ik op. "Ruud, hoe kom je erbij dat sperziebonen mijn favoriete groente is?"

"Ach Willem, toen we pas in dit studentenhuis woonden bereidde jij iedere week sperziebonen als het jouw beurt was om te koken. Dat is toch jouw lievelingsgroente!" Beduusd stamelde ik: "Welnee, dat kwam gewoon zo uit."

Iedereen met een eigen groentetuin zal bovenstaande herkennen. Als je zelf groentes verbouwd heb je vaak teveel sla, teveel bonen, teveel courgettes, teveel…
Zo kreeg ik, toen ik ging studeren en als 17-jarig jochie op kamers ging wonen - naast veel goede zorgen en wijze raad - de groentes mee die mijn vader teveel had in zijn tuin. En dat waren aan het eind van de zomer dus sperziebonen!

Voor een tuinder is eind van de zomer de periode met het grootste aanbod aan groentes.

Alles heeft voldoende tijd gehad om te groeien. De zomergroentes zijn er nog terwijl ook de pompoenen en verschillende koolsoorten al oogstrijp zijn.


De moeilijkste tijd qua vers aanbod uit de tuin is niet de winter. Immers de bewaar- en verse wintergroentes zijn er dan nog volop.

Nee, maart en april dat zijn de lastige maanden. Dan zijn er geen wintergroentes meer, maar de natuur is nog koud en de nieuw gezaaide en geplante spinazie, raapstelen, paksoi, sla, bietjes en worteltjes groeien door de lage bodemtemperatuur nog maar tergend langzaam. Vaak realiseren mensen zich dat niet, want het is toch immers alweer lekker weer?

Een kasje staat nog op mijn wensenlijstje, want daarmee kun je het seizoen vervroegen.

Keuze genoeg

Er is nu nog volop keus. Afgelopen vrijdag waren er twintig verschillende groentes. Bewust kiezen we er op Lief Lekkerland voor dat wij geen pakketten leveren aan onze leden. Zij kiezen zelf welke groentes ze willen eten. En het aanbod varieert met de seizoenen mee. In het warme groeiseizoen dus volop keus en dat ruime aanbod blijft totdat de eerste vorst zich aandient.

Recept

Van Ingrid Hondshorst - Haverkamp ontvingen we een leuk recept voor pompoen: "Toevallig vorig weekend naar een pompoenweekend geweest. Naast pompoensoep en pompoen in oven, kreeg ik het recept van pompoencake mee. De cake smaakte heerlijk en is weer eens wat anders."

Pompoencake

Ingrediënten: 200 gr gekookte pompoen, 4 eieren, 200 gram boter op kamertemperatuur, 200 gram suiker, 200 gr zelfrijzend bakmeel, 1 zakje vanillesuiker.

Bereiding: Mix de boter en de suiker. Eieren één voor één toevoegen. Zelfrijzend bakmeel en vanillesuiker erbij doen en dan alles goed mixen. De gekookte pompoen fijnprakken en erdoor roeren. Alles nog eens voorzichtig luchtig door elkaar scheppen en in een ingevette cakevorm gieten. Zet de vorm in het midden van een voorverwarmde oven en bak de cake in ongeveer 60 minuten op 160 graden af. De cake is klaar als er een in het midden ingestoken breinaald weer schoon uitkomt.

Recept met courgettes?

Deze week oogsten we de laatste gele en groene courgettes. Wie heeft er een leuk recept? Als wij dat plaatsen mag u als dank een tas met onze seizoengroentes ophalen.

Meer berichten