Vergadering van de Commissie in de gelagkamer van de herberg de Duizend Vreezen.
Vergadering van de Commissie in de gelagkamer van de herberg de Duizend Vreezen. (Foto: Jan Albert te Velde)

Commissie Gorsselse en Eschedese Waarden en Erfgenamendijk viert 175-jarig bestaan

Gorssel - De Commissie Gorsselse en Eschedese Waarden en Erfgenamendijk bestaan 175 jaar. Als je er goed over nadenkt een ongelooflijk aantal jaren. Het is bijna twee eeuwen. Wat is er in die tijd veel veranderd.

De omgeving was rond Gorssel veel met woeste en onbewerkte gronden. Veel heidegebieden, bossen en de rivier de IJssel was nog niet ingedamd. Na ontbinden van de Marken is de huidige commissie ontstaan uit de drie markebesturen in 1843. Ze gingen verder in 1 bestuur, die gezamenlijk de strijd van het water aan ging, ermee werkten en leefden. Een waterschap voor het gebied van de uiterwaarden van Bartjesgat tot aan de Gorsselse Waarden, de Houtwal. Uniek in Nederland. De IJssel werd scherp in de gaten gehouden. De commissie zorgde voor de waterdijk, maaide de sloten en ook het uitdiepen gebeurde nog met de hand. Snoeiwerk werd regelmatig gedaan en de wilgentenen werden gewonnen voor vlechtwerk voor dijkversterking.

De uiterwaardencommissie ging mee met haar tijd van verandering. Van handwerk tot machinewerk. Wat heeft de toekomst in petto voor de commissie. Als boeren, als belanghebbenden van de uiterwaarden. Niemand die het weet. Maar veranderingen zijn zo zeker als dat het al 175 jaar aan de gang is.

En zo veranderde het ook in de herberg die Duizend Vreezen heette, en dicht bij de IJssel stond in 1843. Voor schepen een raar stukje IJssel, want het werd ook wel de roversbocht genoemd. Op de deel van Erve ’t Gier, van Hans Groot Koerkamp, hebben ongeveer 225 mensen meegemaakt wat er veranderde in de tijd en het leven op Duizend Vreezen. Door een historisch blijspel in 1 bedrijf gespeeld door Theatergroep Achterhoekse verhalen.

De commissieleden (gespeeld door Hennie Wijnbergen, Herman Ilbrink, Erik Meijer, Gerrit Steging: huidig bestuur 2018, Ap Ilbrink (oud-voorzitter commissie) en Mannes Klein Nulend) vergaderden in de gelagkamer en dronken op de oprichting een borrel. Een pakketje vlees van het varken ging mee naar huis, want er was net een huisslachting geweest.

De herbergier (gespeeld door Jos Teunissen) hield er vreemde praktijken op na. Samen met zigeunerin Jasna (gespeeld door Marie –Christien Grotenhuis) werd menig schipper van zijn lading ontvreemd. De dagloners die in die tijd op Duizend Vreezen werkten, werden geroepen door een fluitje. Gerrit (gespeeld door Wim Hakvoort) had niet elke dag werk op boerderij Boonk, wat zijn vrouw Petronella (gespeeld door Wil Kerssen) vreselijk vond. Ze miste haar kinderen vreselijk die te werk gesteld werden in die tijd. De schipper Willem (gespeeld door Paul Zoerink) die een kalf had gevonden in een kolk bij de roversbocht kreeg bewust midden op de middag een borrel en door het onweer vergat hij zijn boot. Die zou pas de volgende dag vlot getrokken worden via het jaagpad met een paard. Zijn lading, voorspelt door de zigeunerin, was verdwenen. Sint Huberteshof werd het genoemd in vervlogen tijden. Was het de borrel of zag de herbergier toch echt een monnik. Wel werd het logo van de Commissie steeds duidelijker zichtbaar geschilderd, de IJsselbocht met de grutto op een paal. Duidelijk was het dat de kokkin Riek (gespeeld door Wilma Makkink) het allemaal te veel was geworden. Het spookte op Duizend Vreezen en ze vertrok met de noorderzon. Als of het niet genoeg was verscheen ook nog de eigenaar van Duizend Vreezen, boer Eggink, die de mededeling deed dat het afgebroken zou worden. De herbergier had zijn jachtterrein verplaats en de opgezette vos bleef alleen achter in de Duizend Vreezen. Via mooie drone beelden zagen we een monnik lopen naar de IJsseloever en werden we terug gehaald naar 2018. Het jubileum jaar van de Commissie Gorsselse en Eschedese Waarden en Erfgenamendijk. Wethouder Bert Groot Wesseldijk was aanwezig op de feestavond en nam het woord om de Commissie te feliciteren met haar 175 jaar.

Meer berichten