Vier van de zes dansers, v.l.n.r.: Lian Rood, Anouk  Haijtink, Petra Lankhorst en Wietske Eggink. (Foto: Arjen Dieperink)
Vier van de zes dansers, v.l.n.r.: Lian Rood, Anouk Haijtink, Petra Lankhorst en Wietske Eggink. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Project Ketelpot Laren: 'Wie heeft de moord gepleegd?'

Ze zijn al anderhalf jaar bezig en hebben nog een half jaar te gaan voor het op de planken komt. Ria Langeler-Platerink (51) en Myrthe Varenbrink (26) raken niet uitgesproken over hun project Ketelpot Laren. Een toneelstuk waarvan de voorbereiding begon in januari 2017. Ria: "Noem het maar een kronkel in mijn hersenen."

LAREN - "In januari 2017 kwam ik met het idee voor een toneeluitvoering. In hoofdpunten had ik wel het één en ander in mijn gedachte, maar uiteindelijk zou het in de loop van het proces, waar we nog steeds in zitten, ontwikkeld worden," zegt Ria.

Het is een westernverhaal dat in een dorpje, vergelijkbaar met Laren, afspeelt. Uitdrukkelijk laat de bedenkster van Ketelpot weten dat er geen personages uit of rond Laren er in voorkomen. Mocht dit de indruk geven dan betreft het pure toeval.

Begonnen met niets

Langeler: "Ik heb in eerste instantie Johanne Brinks benaderd en mijn idee voor het toneelstuk voorgelegd. Wij hadden geen enkel budget en begonnen met niets. Zoiets dien je goed te organiseren. Tevens was mijn wens jongeren erbij te betrekken. Er is toen een commissie van zeven personen samengesteld om het verder uit te werken.

Eén van de jongeren die nauw betrokken is bij de organisatie is de 26-jarige Myrthe Varenbrink. "Er hebben zich gelukkig veel jongeren aangemeld. In totaal werken er zestig personen mee. Het verhaal dat zich in het wilde westen afspeelt heeft alle ingrediënten die nodig zijn. De toeschouwer wordt regelmatig op het verkeerde been gezet. Behalve de toneelspelers hebben wij ook drie blazers en zes dansers."

Revusical Ketelpot Laren wordt op 4, 5 en 6 (twee voorstellingen) april ten tonele gebracht in de NH-kerk. Het duurt 150 minuten. Halverwege is er een pauze gepland.

Revusical

Ria Langeler: "De naam Revusical komt van de samenvoeging revue en musical. In onze uitvoering komt revue en musical ruimschoots aan bod. Dank aan de steun die wij onder meer kregen van Kulturhus 't Kruispunt waar wij gratis de ruimte mogen gebruiken om te oefenen en vele anderen is de revusical Ketelpot mogelijk gemaakt. Lauran Duringhof zorgt voor het licht, geluid en de pr. Herman Bolink zorgt evenzeer voor het licht en verder voor het geluid en decor. Martijn Koeslag is verantwoordelijk voor de muziek. Hij speelt zelf in de coverband Livin'Room. Ook mijn man Erik heeft klus taak gekregen."

Het westernverhaal bestaat uit vier delen, en is in een modern jasje gegoten. Er wordt een moord gepleegd en alle aanwezigen, het speelt zich grotendeels af in een salon, hebben wel een reden om de moord te plegen. De vraag is, wie heeft het gedaan ? Er zijn verborgen agenda's, er is jaloezie, haat , plezier en feest. Ria : "Er is genoeg te zien. Een avondvullend programma."

Meer berichten