Conny Rechterschot-Swinkels naast het beeld De Trompetter, waar haar broer Rini (inzet) model voor stond. (Foto: Arjen Dieperink)
Conny Rechterschot-Swinkels naast het beeld De Trompetter, waar haar broer Rini (inzet) model voor stond. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Het verhaal achter de Trompetter

Door het onthullen van het beeld De Trompetter werd zaterdag 22 september het Stadshuus aan de Markt door wethouder Henk van Zeijts (GroenLinks) geopend. Hij deed de onthulling in het bijzijn van Conny Rechterschot-Swinkels, wiens broer Rini ooit model voor het beeld heeft gestaan. Een Lochemse trompettist die uiteindelijk internationaal zou doorbreken.

LOCHEM – Rini Swinkels werd op 17 september 1964 geboren in Lochem. Hij was een zoon van Jan Swinkels en Jo Swinkels-Steintjes. Het gezin kreeg in 1965 nog een dochter, Conny.

Rini Swinkels groeide vanaf zijn vijfde levensjaar op aan de Willem de Zwijgerlaan 42. Rond zijn vijfde levensjaar zette hij ook voor het eerst een trompet aan zijn lippen. Het instrument zou hij tot zijn dood blijven bespelen. Zijn muzikale gaven had hij niet van een vreemde, zijn vader speelde ook vele jaren in diverse bandjes en was nauw betrokken bij de muziekvereniging Advendo.

Het overlijden van zijn vader Jan Swinkels (1935 – 2011) was voor hem een enorme klap. Swinkels ging naar de Rembrandtschool, een steenworp afstand van zijn huis.

Na schooltijd ging hij naar zijn slaapkamer, de slaapkamerraam ging open en een half uur lang kon de buurt meegenieten van de notenoefeningen op zijn trompet. Daarna had hij pas tijd om met zijn klasgenoten te spelen.

Conny: "Rini was een lieve broer. Hij was introvert, je kreeg hem niet snel boos. Toen hij net op de MAVO zat, speelde hij in de Boerenkapel mee. Door zijn kleine postuur viel hij wel op tussen alle volwassenen. Bij Advendo oefende hij regelmatig. Op een dag kwam de kunstenaar Adri de Waard langs. Hij zag Rini, toen 13 jaar, spelen. Direct werden van hem schetsen en foto's gemaakt ten behoeve voor het ontwerp van het beeld. De Trompetter werd in 1978 geschonken aan de gemeente Lochem in verband met het 79-jarig bestaan van Advendo. Rini vond het achteraf wel leuk dat hij model was geweest voor de trompetter, maar hij was niet die jongen om aan een ieder te laten weten dat er een beeld van hem bestaat."

Op latere leeftijd ging hij naar het conservatorium. Deze maakte hij niet af en werd voortijdig weggehaald om in diverse bands te spelen, onder andere Clan Miller Orchestra, Jazz Orchestra of the Concert en vele anderen. Hij reisde de gehele wereld over, van China, Japan tot New York.

Rini Swinkels overleed op 2 maart 2018 aan een maagbloeding. Op 8 maart werd Rini Swinkels in Haarlo in beslotenheid en sober, net zoals hij altijd was, gecremeerd.

Zaterdag 31 maart werd ten ere van een groot maar bescheiden trompettist een herdenkingsconcert gegeven op de Heksenlaak in Barchem. Zijn trompet speelt verder, aan de lippen van een andere muzikant, zijn neef Joost Hagen.

Meer berichten