Spek en Lap hebben hun modderbad nodig als zonnebrandcrème.
Spek en Lap hebben hun modderbad nodig als zonnebrandcrème. (Foto: )
Lief Lekkerland

Spek en Lap in hun modderbad

Door Mariëtte Sinninghe Damsté

In één van de eerste columns schreef ik over onze droom om een autarkische plek te worden, ofwel om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Een stapje in die richting was de komst van een biggenduo dat mijn dochtertje tot Lola en Beppie doopte.

Naast de etensresten van de B&B-gasten zouden Beppie en Lola het groenafval van de tuin krijgen om weer op het bord van de gasten te verschijnen als mals stukje vlees. Een volmaakte kringloop.
We zijn inmiddels vijf maanden verder en Lola en Beppie zijn uitgegroeid tot grote varkens die bij iedere voorbijganger beginnen te rennen en met veel lawaai duidelijk proberen te maken dat je uit de kruiwagen met groenafval wat groente over hun hek kan gooien.

Voor mij was het fenomeen varken totaal nieuw. Ik weet inmiddels dat je ze op ieder moment van de dag wakker kan maken voor een courgette, dat ze een modderbad nodig hebben als 'zonnebrandcrème' voor hun dunne roze huid, dat ze - zodra ze wat ouder zijn - ook denken dat je been een lekker hapje vlees is en dat ze op hun rug gaan liggen als je hen aait.

Het moment van afscheid is bijna daar. Nog een paar weken en dan is hun omvang slachtrijp. Daarbij wordt het te koud want in hun hok (dat veel weg heeft van een Balinese tempel) zit geen verwarming.
Kringloop of geen kringloop, ik zal ze gaan missen. Bij het idee van een kale wei met leeg modderbad krijg ik nu al buikpijn. Laat staan van het idee dat ik ze mee bak bij de verse eitjes met spek.
Vandaag waren de kinderen voor de laatste keer in hun wei en lieten elkaar zien hoe als ze hun rug kriebelen de krulstaart een rechte staart wordt. Ook kregen Beppie en Lola nieuwe namen: Spek en Lap. Gierend van het lachen renden ze weg zonder om te kijken. Zo kan het dus ook, dacht ik, je geeft de dieren een nieuwe naam zodat je ze niet hoeft te missen.

Naam varkensduo?

Wie weet leuke namen voor dit varkensduo? Mail het naar info@lieflekkerland.nl De winnaar gaat op de foto met de varkens in deze krant en krijgt een tas vol groente cadeau. Wil je straks ook een stukje van het varkensvlees? Meld je aan via de e-mail en kom op de lijst. De oogst van de tuin loopt door tot en met december. Je bent alle vrijdagen welkom van 12.00 tot 15.00 uur.

Recept pompoencake

Het wemelt van de pompoenen. We kregen veel recepten toegestuurd. Het recept voor pompoencake dat Ingrid Hondshorst meenam van het pompoenevenement bij kaasboerderij de Stelp in Olderbekoop vonden we het meest origineel. Ingrid mag als dank een tas groente ophalen.

Ingrediënten:

4 eieren; 200 gr boter; 200 gr suiker; 200 gr gekookte pompoen; 1 zakje vanille suiker; 200 gr zelfrijzend bakmeel.

Bereidingswijze:

Boter mixen met de suiker. Eieren een voor een toevoegen. Vanillesuiker erbij doen en dan alles goed mixen. De gekookte pompoen fijnprakken en er door roeren. Het gezeefde zelfrijzende bakmeel erdoor roeren. Alles nog eens voorzichtig door elkaar scheppen en in een ingevette cakevorm gieten. Zet de vorm in het midden van een voorverwarmde oven en bak de cake in ongeveer 60 minuten op 160 graden af. De cake is klaar als een in het midden gestoken breinaald er weer schoon uitkomt.

Laatste column

Dit was de laatste column van het tuinseizoen. Vanaf mei 2019 verschijnt er weer wekelijks nieuws van de tuin Lief Lekkerland.

Meer berichten