Jet Martens tijdens het kloven van het hout. (Foto: Arjen Dieperink)
Jet Martens tijdens het kloven van het hout. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Vol met passie voor hout en vuur

Op 2 oktober was het een jaar geleden dat Jet Martens van de passie van haar partner haar beroep maakte. Het werd het begin van Mooi Stookhout. Naast haar baan begon ze met het bedrijf Mooi Stookhout. In het buitengebied staat haar bedrijf. Locatie wenst ze niet prijs te geven omdat er geen hout kan worden opgehaald, Wat maakt Mooi Stookhout zo mooi?

LOCHEM - Jet Martens: "Wij gebruiken eiken- en essenhout. Het laatste wordt geleverd door kasteel de Wildenborch. Essenhout is een harde houtsoort dat traag en lang brandt. Het geeft een mooie, warme vlam."

Jet spreekt met warmte over het product en de voorbereidingen tot het eindresultaat. Martens: "Eikenhout is bijzonder geschikt voor houtkachels die voortdurend gevoed moeten worden. In vergelijking met andere houtsoorten geeft het weinig rook en is het geschikt voor openhaard en barbecue."

Heldere vlam

Het Essenhout beschrijft ze als een hardere houtsoort met een hoog rendement en het geeft ook een mooie heldere vlam. Het hout komt in grote stammen binnen en worden daarna op maat gezaagd. Uiteindelijk wordt het op lengte van 28 centimeter tot polsdik gekloofd. Het is hierdoor geschikt voor kleinere kachels. Door de afmeting van het gekloofde hout kost het minder energie om tot volledige ontbranding te komen waardoor er optimale warmte wordt afgegeven met een minimale uitstoot van fijnstof. Jet, die bijgestaan wordt door haar partner: "Het bewerken van de stammen tot mooi stookhout is onze passie. De zaag dat door het hout snijdt, de geur, het zaagsel, voor ons is dit een genot. Wij zeggen ook niet voor niets, uw vuur is onze passie."

Op het terrein liggen vele kubieke meters hout opgeslagen. Alles is van boven afgedekt. Verder heeft de natuur vrij spel en wordt het hout 2 jaar lang gedroogd. Iedere roosterbak heeft één kuub hout. De twee verschillende houtsoorten staan gescheiden opgesteld in 'windtunnels'. Door een heftruck met kantelbaar voorstuk wordt de bak in één keer op de aanhanger geleegd.

Het product wordt telefonisch besteld of via de site. Rondom Lochem wordt het gratis bezorgd. Martens: "Indien gewenst kunnen wij het voor klant ook thuis opstapelen." Elk houtblok komt door haar handen. Jet is bevlogen over haar passie, zondag stond ze met een houtkachel op het terras van de Lochems schouwburg waar bezoekers voor en na het filmhuis kennis konden maken. Er werd uitleg gegeven hoe men dient te stoken.

Zwitserse methode

Jet: "Goed stoken voorkomt fijnstof. Wij gebruiken de Zwitserse methode. Het meest brandbare leggen we bovenaan en steken we aan. Het geheel brandt van boven naar beneden en er ontstaat een volledige verbranding. Van belang is dat de vochtpercentage van het hout tussen de 15 en 18 procent moet zitten.Ons hout voldoet eraan en heeft het FSC - keurmerk. "

Meer berichten