Pelle, signaalhond van Hennie Sterne (62) uit Laren, is al vier keer geslaagd voor het examen hulphond.
Pelle, signaalhond van Hennie Sterne (62) uit Laren, is al vier keer geslaagd voor het examen hulphond. (Foto: Ina Stoel)

Hond Pelle helpt slechthorende Hennie

Door Ina Stoel

Laren -  Hennie heeft de pech al vanaf haar 28e met beide oren slecht te horen maar wordt nu geholpen door haar Drentse patrijshond Pelle. 

"De zenuwen van het slakkenhuis naar mijn hersenen functioneren niet goed. Gelukkig heb ik beroepsmatig toch kunnen gáán, voor wat ik graag wilde". Ze werkte jarenlang als sociaal psychiatrisch verpleegkundige in diverse settingen. Tot het op haar 53e niet meer ging. "Mijn gehoor ging steeds verder achteruit. Het werk kostte me door de gehoorproblemen zoveel energie, dat ik alleen nog maar aan uitrusten toekwam. Overbelasting heeft wellicht bijgedragen aan de ontwikkeling van de ziekte van Ménière. De tinnitus in mijn oor lijkt op een voortdenderende trein. Ik sliep slecht. Tijd om het roer om te gooien".

Via het UWV probeerde ze zich te laten omscholen. Echter de prognose van het gehoor bleek na specialistisch onderzoek dermate slecht, dat ze volledig werd afgekeurd.
Wat nu? "Het kostte tijd deze nieuwe situatie te leren accepteren. Veel viel af, zoals het volgen van workshops. Ik dreigde sociale situaties te gaan mijden." Met behulp van internet zocht ze welke hulpmiddelen er beschikbaar zijn bij gehoorproblemen. Verrast ontdekte ze, dat er ook hulphonden zijn voor dove en slechthorenden. Vooral plotsdove en laatdove mensen hebben er baat bij. "Anders dan bij blindengeleidehonden moest ik zelf een puppy kopen en opleiden. Natuurlijk kreeg ik hier hulp bij van de Stichting Signaalhond Nederland. Er zijn trainers die mij gecoacht hebben en we zijn verplicht twee groepstrainingen per jaar bij te wonen" vertelt Hennie.

Ze koos een Drentse patrijshond, die ze met acht weken kon ophalen. Dit is een type jachthond, die graag voor zijn baas werkt. Ze volgden samen een puppycursus, een sociale huishondtraining en een gevorderde gehoorzaamheidscursus. "Geleidelijk aan leerde ik Pelle reageren op geluiden. Ik begon met een kookwekker, waarbij de hond me met haar snuit moet aantikken en dan op de wekker wijzen. Elke keer, als ze het goed doet, krijgt ze een hondenbrokje". Nu geeft Pelle heel veel geluidsbronnen aan, bijvoorbeeld als de deurbel gaat, of iemand de naam van Hennie roept of als ze sleutels laat vallen. Pelle tikt Hennie dan aan en brengt haar naar de bron van het geluid.

Het examen vindt plaats met opdrachten op het station, winkel of in een druk park in Deventer.
Hennie vertelt lachend: "Pelle leerde veel sneller op geluiden te reageren en me te waarschuwen, dan dat ik leerde op háár te vertrouwen. Ik ben zo gewend zélf om me heen te kijken. Ze waarschuwt me bijvoorbeeld voor achteropkomende fietsers".
Deze voorziening voor slechthorenden zit in het basispakket van de zorgverzekeraar. Het is belangrijk voor de vergoeding te vechten. Niet alle zorgverzekeraars zijn op de hoogte. Hennie: "Pelle heeft me zelfverzekerder gemaakt. Ik trek er weer meer op uit en heb dan toch een soort maatje bij me".

http://stichtingsignaalhond.nl

Meer berichten