Foto:

Griezelen in het restaurant

Het breidt zich als een olievlek langzaam uit. Ieder jaar een beetje meer. Was het voorheen een 'Amerikaans' feest, tegenwoordig wordt de dorpskern van Eerbeek er voor afgezet. Maar ook in de gemeente Lochem wordt het feest, zij het iets bescheidener, gevierd. Grote groepen vieren het al jaren lang in restaurant Mondani te Lochem.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Halloween is een Keltisch feest waarbij de Kelten de geesten voor de gek willen houden door zich te verkleden. Maskers die men droeg, dienden ervoor te zorgen dat geesten die waren opgestaan uit het graf dachten dat de maskerdragers ook net uit het graf kwamen. Het verwijst naar de katholieke wederopstanding. Ook staken de Kelten bieten in brand om de geesten op afstand te houden. Het voedsel dat bij de graven werd neergelegd diende de doden op het kerkhof te houden. Het feest is al zo'n 3000 jaar oud. De nazaten van de Kelten zijn de Ieren die massaal in de 19e eeuw naar de andere kant van de oceaan emigreerden. Ze namen hun tradities mee. Voor Halloween gebruikte men in eerste instantie bieten, daar deze niet in groten getale daar te krigen waren, stapte men over op de pompoenen. Was het in het verleden dat Halloween uitsluitend in de Amerikaanse films en tv-series te zien was, tegenwoordig breidt het als een olievlek in ons land uit. Zelfs het zes uur journaal van zaterdag besteedde er aandacht aan. In het Canadees restaurant Mondani wordt het van oorsprong Keltisch feest, eigenlijk is woensdag 31 oktober Halloween, dit jaar voor de 28e keer gevierd.

Berry Swarthoff en Yvonne Swarthoff - Klein Beekman zijn zeer bekend met het feest. Yvonne Swarthoff is in 1961 geboren in Dawson Creek in Canada, als dochter van geëmigreerde Lochemers. Ze kreeg hierdoor ook de Canadese nationaliteit en heeft er jarenlang gewoond tot haar ouders besloten terug te keren naar Lochem. De binding met haar geboorteland bleef. Op jeugdige leeftijd leerde ze haar man kennen die van beroep kok is. Op 11 september 1986 traden ze in het huwelijksbootje. Het echtpaar opende op 27 augustus 1990 hun restaurant met de toepasselijke naam Mondani. Het restaurant zou op Canadese tour gaan. Dit resulteerde dat Halloween geïntroduceerd werd. Yvonne Swarhoff - klein Beekman: " Wij zijn weken van tevoren bezig om te bedenken hoe wij het dit jaar het restaurant weer dienen aan te kleden. In het begin keken onze gasten er vreemd tegen aan, maar in de loop van de tijd spreekt het feest velen aan. Het is gewoon gezellig en iedereen die wij kennen willen meedoen. Het is zo dat velen na het feest al boeken voor volgend jaar." Ook de menu's worden die dag aangepast. Berry Swarthoff: " Het vraagt van onze keukenbrigade toch inzet om iets griezeligs of " vies " menu samen te stellen. Iedere keer slagen we er weer in."

Meer berichten