Foto: pr

Passen en meten op NK legpuzzelen

In Dorpshuis 't Hart in Eefde wordt 3 november voor het eerst een landelijke voorronde gehouden van het NK Legpuzzelen. Er heeft zich een team met enkele Eefdenaren ingeschreven. Karian Souverein-Waanders puzzelt samen met haar familie mee aan een Jan van Haasterenpuzzel.

Door Gerreke van den Bosch

Eefde - ,,Geen idee wat het wordt. Van tevoren krijg je de puzzel niet te zien. We krijgen allemaal dezelfde puzzel van 1000 stukjes. Samen met Eline Snellenberg en Esselien en Annelies Heimgarter gaan we aan de slag. Ik zag het bericht op Facebook en stuurde het als grapje naar mijn tante die ook veel puzzelt. Zij ging er serieus op in en zo betrokken we nog een paar familieden erbij. Ik vind puzzelen leuk en vooral de puzzels van Jan van Haasteren daar valt veel in te ontdekken. Bij ons zit het een beetje in de familie. Mijn oma puzzelt ook heel veel. Voor mij is het een vorm van ontspanning. Soms koop ik een puzzel en een andere keer leen ik er een. Als ik op Facebook kijk naar de diverse puzzelgroepen ben ik in vergelijking met hen niet echt fanatiek. We hebben ons wel een beetje voorbereid op wat komen gaat. De tactiek is besproken en de taken verdeeld. De bedoeling is vanuit de organisatie dat de puzzel binnen twee uur wordt gelegd. Het start namelijk om 20.00 uur en ze verwachten rond 21.45 uur klaar te zijn. Onze oefensessie nam iets meer dan 2 uur in beslag. Misschien hebben we geluk en krijgen we een puzzel die één van ons al eerder heeft gelegd. De eerste 4 teams gaan door naar de finale."


Het NK legpuzzelen wordt georganiseerd door Puzzlingworld en koninklijke Jumbo. Organisator René van der Zwet. "Het NK legpuzzelen heette eerst OVLK, oftewel Open Veense Legpuzzel Kampioenschappen. Het ontstond als geintje aan de bar. De eerste puzzelkampioenschappen waren in 2010 in Roelofarendsveen. Het eerste jaar met 20 teams en daarna ieder jaar gegroeid tot uiteindelijk 75 teams. Zeker in het begin was het nog een zoektocht hoe je dit evenement moest organiseren en haalden we er allerlei 'grapjes' uit zoals het weghalen van de deksel, verplicht wisselen van stoel en zelfs puzzelen bij kaarslicht! Al gauw bleek dat dit helemaal niet nodig was en dat de deelnemers hier helemaal niet op zaten te wachten. Een leuke entourage, gezellige muziek, wat te drinken en natuurlijk de puzzel is meer dan voldoende voor een geslaagde avond. In 2016 zocht ik contact met Jumbo, de maker en licentiehouder van de Jan van Haasteren puzzels. Al snel waren we er uit en hebben we samen in 2017 het eerste NK legpuzzelen georganiseerd. Ik teken voor de organisatie en Jumbo faciliteert."


De voorrondes zijn door het hele land om iedereen de kans te geven deel te nemen. Karian heeft er zin in. ,,Ik ben benieuwd wie er nog meer meedoen en hoe de sfeer is. Wij zien het als een leuk avondje uit. Hopelijk zien we nog bekenden."
Iedereen kan zich als team inschrijven.

www.nklegpuzzelen.nl

Meer berichten