Burgemeester Sebastiaan van 't Erve wordt gefilmd door Petra Fust, bijgestaan door Sander van Voorst. (Foto: Arjen Dieperink)
Burgemeester Sebastiaan van 't Erve wordt gefilmd door Petra Fust, bijgestaan door Sander van Voorst. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Advendo maakt 110 jaar muziek

Advendo geeft zaterdag 10 november vanwege hun 110-jarig bestaan een lustrumconcert in de Lochemse schouwburg. Het concert begint om 19.30 uur en heeft de naam meegekregen ' Dit is Advendo – 110 jaar muziek. De naam Advendo wordt tegenwoordig als zelfstandig naamwoord gebezigd terwijl het een afkorting is.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - De afkorting Advendo staat voor 'Aangenaam Door Vriendschap En Nuttig Door Oefening. De muziekvereniging werd opgericht door acht jonge timmerlieden tijdens de vergadering van de Lochemse Timmerliedenbond. Het huidige bestuur bestaat uit Petra Fust (voorzitter), Nicoliene Swen (secretaris), Jan Barend Westerink (penningmeester) , Ria van Houwelingen (jeugdcoördinator) en de bestuursleden Roy Lenderink, Andrea Woertman en Thijs Hartgers.

Voorzitter Petra Fust vervult na 1 jaar waarneming haar functie inmiddels 2 jaar. Zij heeft het voorzitterschap overgenomen van Johan Kobus. Als 5-jarig meisje was ze op zoek naar een andere hobby. Door een kennis van haar ouders kwam ze op de open dag van Advendo. Door Anjo Bretveld maakte ze kennis met het hoorninstrument. Na 1 jaar stapte ze over op de saxofoon. Dit instrument werd haar passie.

Daar ze van jeugd af aan bij Advendo zit houdt voor de 38-jarige Petra Fust in dat ze wel door het muziekvirus is besmet. Fust: " Vele jaren was ten aanzien van de jeugd niet veel gaande, relatief weinig jeugdleden hadden wij. De jeugd is met alle dagelijkse dingen bezig en vooral op de korte termijn. Wij hebben belang bij een langer beleid om muzikaal te kunnen groeien. Derhalve stelden wij ons de vraag waarom de kinderen die bij ons zijn aangesloten een instrument willen spelen. Tevens waarom men dan bij Advendo lid is geworden. Uiteindelijk zijn wij de scholen in de stad Lochem gaan bezoeken. Professionele docenten hebben er les gegeven. Dit was afgelopen jaar zo'n succes dat de scholen dit jaar al vroegen wanneer wij weer kwamen."

Advendo kent de Blaasbende. Hier komen de jongeren om gezamenlijk les te krijgen. Fust: "Wij kwamen er achter dat uitsluitend individuele les geven de jongeren van tegenwoordig niet zo aanspreekt. Men wil graag gezamenlijk muziek maken. Daarom is de blaasbende opgericht. Wel dient men 10 lessen individueel te volgen. Het aantal jeugd is de afgelopen twee jaar gestegen van 5 naar 43. Daar zijn wij zeer trots op."

Met de fanfarevereniging Apollo uit Laren heeft Advendo nauwe banden. Hoornist Lauran Duringhof staat vanuit Apollo regelmatig Advendo bij daar deze ook koperspelers nodig heeft. Tijdens de avond Advendo 110 jaar muziek komen ook de leden aan het woord. In een film vertellen ze wat Advendo voor hen betekent. Ook burgemeester Sebastiaan van 't Erve werd op 12 oktober, in het bijzijn van de regisseur Sander van Voorst, geïnterviewd door Petra Fust.

Meer berichten