Foto:

Kunst in voormalig tuincentrum: stijlvolle omgeving voor galerie

Galerie Stijl uit Arnhem is neergestreken in Eefde in een stijlvolle omgeving aan de Zutphenseweg 132. Het zal Eefdenaren niet veel zeggen maar wanneer de naam 'Kawi-modeltuin' valt is verdere uitleg overbodig.

Door Gerreke van den Bosch

Eefde - Etta Adriaanse en HansChristiaan Peters, uitbaters van de galerie, zijn ingenomen met de nieuwe locatie. "Op 23 september zijn we geopend hier, daarvoor hadden we 28 jaar een expositieruimte in Arnhem. In 1989 opende ik voor het eerst met mijn nicht Etta een galerie. Mijn ouders hadden een woonzaak. Ik wilde ook een zaak om kunst en vormgeving te kunnen laten zien", vertelt HansChristiaan over zijn drijfveren.


Peters werkte als interieurarchitect en gaf les als docent interieurarchitectuur. ,,Vorig jaar ben ik gestopt en ik doe nu alleen nog de galerie. Etta zat ook in het onderwijs. De expositieruimte was op gezette tijden open maar liep goed. We zijn weggegaan omdat we meer ruimte wilden, meer parkeergelegenheid en een beeldentuin."


De zoektocht bleek uiteindelijk een jaar in beslag te nemen. "We vonden dit een goede omgeving. We wilden niet te veel achteraf zitten. Wij bieden een kunstvorm die landelijk klanten aantrekt. Het is abstracte kunst met een voorkeur voor Mondriaanachtig werk. We kregen die pand op het oog via Funda. Het was op dat moment in gebruik als een galerie met keramiek maar de eigenaren wilden stoppen. Wij zagen direct de potentie en de ruimte maar tegelijkertijd ook een nadeel: de spoorbaan die er langs loopt maar dat blijkt uiteindelijk mee te vallen."


De koop werd beklonken en vorig jaar augustus was de overdracht. De galeriehouders gingen direct aan de slag maar het nam veel meer tijd in beslag dan zij wilden. "In totaal duurde alles nóg een jaar voordat het rond was. Vaak waren er periodes van wachten op de bouwvakkers voor we weer verder konden. Het was ook best ingrijpend. Het terrein bestaat uit: een galerie, diverse kunstgebouwtjes, een beeldengalerij en een beeldentuin in de voormalige 'Kawi-modeltuin'. Daarnaast is er een nieuw paviljoen neergezet onder andere voor de Stichting Stijl Foundation, met werk van overleden kunstenaars. Het gaat om abstractwerk met een voorkeur voor geometrie. Deze werken zijn niet niet koop. We hebben ook nog een boshuisje in de omgeving dat we verhuren. We wilden daar gaan wonen maar nu wonen we bij de Galerie."


Etta en HansChristiaan vinden dat ze enorm boffen met de modeltuin die nu helemaal volgroeid is met bijzondere bomen en struiken. "Daartussen hebben we beelden staan. Ook de voormalige overkapping kunnen we heel goed gebruiken. Binnen hebben we wisselende exposities en dat werk is ook te koop. Het is in totaal 6000 vierkante meter maar vanaf de weg zie je dat niet. We wonen hier pas een jaar en het is net Frankrijk. De mensen zijn rustig en heel open. Het is hier heel gemoedelijk", zegt Etta die aangeeft dat ze niet echt hoefde te wennen. Etta maakt draagbare objecten maar wordt momenteel in beslag genomen door de expsitieruimtes. "We hebben drukke weken achter de rug gehad na de opening. We merken dat de mensen uit de regio ons nu ook ontdekken. Ze zien dat het hek open is en dat de vlaggen uithangen. Ik denk dat het voor de omgeving ook goed is dat we hier zitten. Het geeft een nieuwe impuls."

Meer berichten