Gedachtenisrondgang Levende Namen zeer geslaagd

Lochem - Op zondag 28 oktober van 17.00 tot 20.00 uur vond voor de achtste achtereenvolgende keer op de Nieuwe Begraafplaats in Lochem een indrukwekkende gedachtenisbijeenkomst plaats.

In de voorbije nacht werd de zomertijd verruild voor de wintertijd, wat betekende dat het bij het begin van de 1100 meter lange rondgang nog licht was, vrij snel daarna de schemering inviel en het om 18:00 uur geheel donker was. Daardoor ontstond veel mystiek door de honderden fakkels, lampjes en andere lichtbronnen die op de route waren ontstoken.

In totaal hebben ruim vijfhonderd bezoekers de route gelopen. Op persoonlijke wijze konden zij herinneringen en gedachten aan en over hun overleden dierbaren opnieuw of op een andere manier een mooie plek in hun hart geven. Bij terugkomst was er koffie, thee en chocolademelk.

De bezoekers waren erg onder de indruk van de ook dit jaar weer vele mooie kunstvormen en rituelen. Veel waardering was er voor de koren met hun ingetogen zang, het emotionele zandschrijven, het zingen van namen en het planten van bloembolletjes waarbij een stokje kon worden geplaatst met een eigen tekst. Maar ook voor het grote, verlichte hart waaraan bezoekers van de kindergraven een klein hartje konden hangen waarop zij geschreven hadden waar ze aan dachten. Van de mooie gedichten, die in het poëzielaantje werden voorgedragen, werd volop genoten.

De reacties op de nieuwe kunstvormen, zoals de klankschalen, het waterschilderen op leistenen, het hartlabyrint en de troostende woorden die vanuit de hemelpost op de aarde vielen, waren erg positief. Evenals vorig jaar maakten de scouts, die stram in de houding bij de graven van de oorlogsslachtoffers stonden, weer veel indruk. Dankzij het vele werk dat door de meer dan 50 vrijwilligers is verzet kan de organisatie van de Stichting Levende Namen met grote voldoening weer terugkijken op een zeer geslaagd evenement.

Meer berichten