Foto:

SWL komt met budgetcafé

In de gemeente Lochem worden 125 personen door de Stichting Welzijn Lochem (SWL) geholpen in verband met het interen op vermogen (spaargeld) of met schuldenproblematiek in combinatie met laag inkomen. Anja Rouwenhorst van SWL is van mening dat het aantal personen met financiële problemen veel hoger ligt.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Stichting Welzijn Lochem, SWL, houdt elke derde donderdag van de maand een budgetcafé. Het eerste café begint op 15 november van 10.00 tot 12.00 uur in het Stadshuus aan de Markt 3 in Lochem. Anja Rouwenhorst is coördinator van B€L Budgetadviescentrum.

Rouwenhorst: "Ons doel is om mensen met financiële problemen weer op weg te helpen. Steeds meer inwoners van onze gemeente kampen met financiële problemen. Dit kan leiden tot een scala aan problemen. Het heeft gevolgen voor betrokkene en zijn directe (sociale) omgeving. Het ontbreekt ten aanzien van de hulpverlening aan samenhang. Personen met financiële problemen zien door de bomen het bos niet meer. SWL biedt samen met collega organisaties onze hulp aan en zorgen voor samenhang waardoor de hulpvraag de juiste weg kan vinden voor advies en begeleiding." Door de introductie van het budgetcafé hoopt SWL laagdrempelig te zijn. Personen met hulpvragen over geldzaken en/of het kunnen uitkomen met het inkomen kunnen rustig naar binnenlopen. Onder het genot van een kopje koffie of thee kan men met anderen die in dezelfde situatie zitten de ervaring delen. In eerste instantie wordt het budgetcafé in de stad Lochem gehouden, mocht het een succes worden dan zal het in andere kernen ook worden opgestart. Bewoners die niet in de stad Lochem wonen en geen vervoer hebben kunnen met SWL contact opnemen, men wordt door de organisatie dan opgehaald.

Melanie Fikse: "Ik heb als opdracht een plan voor een budgetcafé gemaakt met het idee om de doelgroep nog beter te kunnen bereiken en laagdrempelig te zijn. Wij hopen op deze manier meer mensen te kunnen helpen." B€L geeft de bezoeker van het café steun, dit beperkt zich niet tot het geven van informatie en advies maar ook persoonlijke begeleiding. Anja Rouwenhorst: "Wij werken samen met onder meer het gebiedsteam, Stichting Leergeld, Gemeente Lochem, Viverion, huisartsen, vluchtelingenwerk en voedselbank."

budgetadviescentrum@welzijnlochem.nl, telefoon 0573-297000 of 06-57048103.

Meer berichten