Foto:

Boek Lochemmer Louis Radstaak: Nog één dag om in te zamelen

Louis Radstaak is bezig om geld in te zamelen om de uitgave van Café Radstaak gesloten wegens dagdromerijen te kunnen betalen. Hij heeft al enkele exemplaren van het boek op tafel liggen maar wil de verhalenbundel graag op grotere schaal verspreiden. ''En dat kost nu eenmaal geld.'' De auteur heeft nog één dag de tijd om het benodigde bedrag bij elkaar te brengen. Dan is de door de uitgever gestelde eerste inzameltermijn voorbij.

Door Leo Polhuys

LOCHEM - Het boek, uitgegeven bij Blurb, is een uitgebreide versie van een eerdere uitgave die een paar jaar geleden is verschenen. Café Radstaak bevat veel voor streekbewoners herkenbare verhalen uit de regio en werd ''opgehangen'' aan de gelijknamige horecagelegenheid in Vroomshoop. ''Die bestaat niet meer,'' zegt Louis. ''Het is eind zeventiger jaren gesloopt en een parkeerterrein geworden. In het boek waarvan ik nu een bewerkte versie hoop uit te brengen, is de rol van het café dan ook wat bescheidener geworden.''

Het boek bevat korte verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen, van voetbal tot de bridgeclub en van Sinterklaas tot bromfietsen. Ook het stationskoffiehuis Radstaak bij Voorst/ Empe, dat inmiddels vrijwel geheel is ingestort, passeert de revue.

Radstaak (Westendorp, 1948)) was in zijn werkzame leven onder meer illustrator voor NRC. Maar de bewoner van een fraai boerderijtje in het buitengebied van Lochem staat ook bekend als dichter en schrijver. Zo is hij onder meer actief in het Zutphense dichtersgezelschap Kopwit. Eerdere uitgaven van zijn hand waren onder meer Echoo en Lawaai.

Het kost zeven en een half duizend euro om het boek te kunnen uitgeven. ''Morgen moet de eerste twintig procent binnen zijn, daarna gaan de uitgever en ik verder kijken hoe we de rest bij elkaar kunnen krijgen. Op dit moment heb ik nog geen idee. Ik heb familie, kennissen en vrienden gevraagd om geld te storten,'' zegt de bescheiden Lochemmer. ''Ik ben ruim een maand geleden begonnen met de inzameling en ben er bijna, maar dus nog niet helemaal. Uiteindelijk gaat het nog maar om een paar honderd euro.'' De grote vraag is natuurlijk wat er gebeurt als de twintig procent niet gehaald wordt. Radstaak: ''Dat zou geen ramp zijn. Hier heb ik al over nagedacht. Zo kunnen mensen die al geld hebben gegeven, een exemplaar van het boek of een tekening van mij krijgen. Het geld houd ik dan in depot.' 'Louis' partner Anne Semler, die actief is als kunstenares, vult aan: ''Het gaat er uiteindelijk natuurlijk om wat Louis heeft gemaakt. En of er belangstelling voor is, los van de vraag of het boek nu wel of niet uitkomt, hoewel we natuurlijk hopen op het eerste.''

De crowdfuncingactie loopt via de website Voor de kunst:

www.voordekunst.nl.

Meer berichten