Dode vissen veroorzaken onrust

LOCHEM - De massale vissterfte in de Berkel door een leidingbreuk van zuivelbedrijf Friesland Campina heeft tot grote onrust geleid.

Burgemeester Sebastiaan van 't Erve zegt dat het de taak van Waterschap Rijn en IJssel is om het probleem op te lossen. ,,Het is geen gif wat er in het water terecht gekomen is. Er is door onjuiste berichtgeving in sommige media een onjuist beeld ontstaan en dat jaagt schrik aan. Het is ingewikkeld maar het komt er in feite op neer dat de melkbestandelen zuurstof uit het water trekken. Het zuurstofgehalte zakte op een bepaald moment naar 0 waardoor er zuurstofgebrek ontstond voor de vissen. Het waterschap moet het verder uitleggen. Voor ons is het van belang dat er een goede communicatie blijft om verkeerde beeldvorming tegen te gaan. Mensen maken zich zorgen", aldus de burgervader.

Voor de massale vissterfte vorige week aan de oppervlakte kwam had het waterschap al een breuk ontdekt in de persleiding in Lochem.,,We zagen in de nacht van zondag op maandag 5 november dat er te weinig druk in de afvoerleiding zat met melk, zuivelrestanten en 0,1% schoonmaakmiddelen. Het was niet makkelijk om de exacte locatie boven water te krijgen. De breuk bleek zich op 4 meter diepte te bevinden in moerassig gebied. Het afvalwater stroomde de Berkel in en de eerste 36 uur gingen er veel vissen dood. per uur stroomde er ongeveer 400 kuub uur restwater afkomstig van FrieslandCampina uit de leiding in de Berkel", vertelt woordvoerder Vanya Ginsel namens het waterschap.


Het waterschap besloot om de 2 stuwen zo hoog mogelijk te zetten. De eerste stuw moest restwater tegenhouden, maar er was al behoorlijk wat water over deze stuw de Berkel ingestroomd. Vanwege de grote consequenties van het geheel stopzetten voor de zuivelverwerking, boeren kunnen dan hun melk niet kwijt, zocht men naar een plek om het water tijdelijk te bergen.


Donderdagmiddag werd al het restwater geïsoleerd in stuwvak Hoge Weide en stroomt er geen restwater meer in de Berkel. ,,Zaterdag is een omleiding gerealiseerd van de persleiding waardoor er geen water meer langs de breuk komt. Sinds dat moment zien we op verschillende plekken in de beek de zuurstofconcentraties weer licht stijgen. Vandaag of morgen hopen we dat het zuurstofniveau weer op een acceptabel niveau komt. We doen dat onder meer door beluchten waardoor er weer vers water in de Berkel komt", laat men vanuit het waterschap maandagmiddag 11 november weten.

Meer berichten