Foto:

Bousema vierde generatie aan zet

Het oude gedeelte van het horecapand bestaat uit 1935. In een adressenboek van 1939 heette het hotel-café-restaurant 'De Paaschberg'. Eigenaar en uitbater was M. Biljardt. Op 1 april 1946 startte de Friese Pieter Bousema zijn pension en uitspanning. Tegenwoordig zit de vierde generatie aan het roer dat bekent staat als zalencentrum Bousema.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - In 1946 kwam de familie Bousema uit Friesland op de zaak. Men startte het café annex speeltuin. Vele generaties in Lochem zijn met de speeltuin opgegroeid. Het was toen noodzakelijk om met een kokosmatje van de glijbaan af te glijden om de broek heel te houden. De speeltuin was toen een begrip in de wijde omgeving. kinderen kwamen met bussen vol op schoolreisje naar Bousema. Maar alles is aan de tijd gebonden. In 1981 werd de speeltuin verwijderd en werd de vrijgekomen grond gebruikt om een grote zaal (1982) neer te zetten voor feesten en partijen. De palen waarop de zaal rust werden dusdanig aangelegd dat eventueel later er een ruimte onder de zaal uitgegraven kon worden. Zes jaar later werd de ruimte onder de feestzaal uitgegraven om er een tweede zaal aan te leggen waar men kon midgetgolfen.

Renate Karssenberg: "Om de grote zaal een nog betere bezetting te geven en meer rendement te kunnen halen uit de tweede zalen hebben wij in 2005, vier bowlingbanen geplaatst in de 'kelder'. Daar is tevens een moderne en gezellige sfeer gecreëerd. De midgetgolfbanen zijn verplaatst naar de grote zaal, omdat deze mobiel zijn en ieder moment verplaatst kunnen worden voor bruiloften en partijen en de bridge-avonden." Pieter Bousema droeg het bedrijf over aan zijn schoonzoon Jacobus van Duuren. Deze droeg op zijn beurt het ook aan zijn dochter en schoonzoon over. In 1979 namen Hans (69) en Dinie (65) Karssenberg de zaak over en droegen in 2005 het bedrijf over aan de huidige 4e generatie Peter (40) en Renate (42) Karssenberg.

Tegenwoordig kent men de Bowlingclub Bousema, Bobo. Deze houdt iedere week een oefenavond. Zalencentrum Bousema heeft zich ook ontpopt als een verzamelgebouw voor heel veel verenigingen. De Lochemse Evenementen Organisatie van Nederland en Oranje (LEO) organiseert vanuit Bousema de vierdaagse van Lochem, drie van de vier dagen is de start en finish bij het zalencentrum. Ook de LEO-ledenvergadering wordt er gehouden. De Pluimvee- en Konijnenfokkersvereniging Lochem en Omstreken vierde haar 100-jarig bestaan bij Bousema waar men ook hun jaarlijkse show houden. Het Historisch Genootschap Lochem - Laren - Barchem bezoekt Bousema ook regelmatig voor lezingen of films. Zalencentrum Bousema kent ook hun eigen biljartvereniging, tevens wordt ook onder andere op het groot biljart (Koninklijk) gespeeld. De bowlingbaan mag zich hoe langer en meer op belangstelling rekenen. Bedrijven spelen er hun competitie en ook wordt er door buurten onderling gestreden. Voor kinderen zijn er pneumatische hekjes, die automatisch in werking treden.

Meer berichten