Federatie zet karpers uit in de Berkel

Barchem - Zaterdag 17 november maakt de Hengelsport Federatie Midden Nederland een start met het uitzetten van karpers in de Berkel. Het vangen van karper in de Berkel is in de loop van de jaren steeds moeilijker geworden. Karpers planten zich in Nederland nauwelijks succesvol voort zodat zo nu en dan een uitzetting noodzakelijk is om een voor sportvissers interessant karperbestand te behouden.

Er worden 50 procent schubkarpers uitgezet en 50 procent spiegelkarpers. De spiegelkarper is een karper met een uniek schubbenpatroon, daardoor is elke vis als individu te herkennen.

Voordat de vissen worden uitgezet worden ze gewogen, gemeten en gefotografeerd. Aan de hand van de foto's is het mogelijk om de vissen later te herkennen als ze worden teruggevangen. Het is zodoende mogelijk om te zien hoe snel de vissen groeien en of ze migreren door de vispassages. De schubkarpers worden direct uitgezet, deze vissen zijn
later nauwelijks nog terug te herkennen.

In totaal worden er zaterdag honderdvijftig karpers uitgezet verspreid over acht stuwvakken van de Berkel tussen Geesteren en Rekken. Het plan was om alle stuwvakken in de Berkel te voorzien van een dosis karper, echter door de geknapte persleiding bij Lochem zijn de stuwvakken beneden Lochem uitgesteld.

De uitzetting van zaterdag is de eerste van een reeks van drie uitzettingen die worden uitgevoerd. De karperuitzettingen vinden plaats om het jaar en eindigt voorlopig in 2022. Na afloop van het project is de Berkel zo'n kleine achthonderd karpers rijker.

Het doel van de uitzetting is om het oude karper bestand aan te vullen zodat het vissen op karper ook in de toekomst mogelijk blijft. Daarnaast wordt er door het uitzetten van spiegelkarpers meer variatie aangebracht in het karper bestand.

Voor de uitzetting werden er voornamelijk nog schubkarpers gevangen. Een (karper)visser vangt graag verschillende typen karpers. De uitgezette spiegelkarpers hebben potentie om erg snel te groeien waardoor het binnen enkele jaren al mogelijk is om vissen van meer dan 10kg te vangen aan de hengel.

De federatie hoopt dat de uitzetting leidt tot betere vangsten en een impuls voor de hengelsport langs de Berkel.

De uitzetting zaterdag vindt plaats aan de stuwweg (stuw beekvliet) in Barchem. De viskweker wordt rond 11.00 uur verwacht op de locatie. Mensen die geïnteresseerd zijn in het bijwonen van een karperuitzetting zijn van harte welkom.

Meer berichten