Nieuwe editie Land van Lochem

Lochem - Het is dit jaar een halve eeuw geleden dat in het Lochemse Openluchttheater het jongerenfestival ‘Pilgrimage Trip’ werd gehouden. Het evenement vond plaats op Hemelvaartsdag 1968 en was het begin van een lange reeks spraakmakende popfestivals. Dauwtrappen in de Achterhoek zou nooit meer hetzelfde worden. Erik Meinen beschrijft hoe Lochem het bedevaartsoord voor de Achterhoekse jeugd werd en een begrip in popminnend Nederland.

Ook Gert Jan Beuzel duikt in dit nieuwe Land van Lochem in de geschiedenis van de vorige eeuw. Hij vertelt het verhaal van de Landarbeidersvereniging Lochem-Laren, die in 1920 werd opgericht met het doel het lot van landarbeiders te verbeteren door hun aan beginkapitaal te helpen voor het stichten van een woning op een eigen stukje grond. Het was in de eerste helft van de vorige eeuw één van de vele initiatieven tot verbetering van het leven op het platteland.

Een heel eind verder terug in de tijd voert ons de bijdrage van de Leeskring Paleografie. De werkgroep ontrafelde een bijzonder document uit 1612, dat herinneringen oproept aan het voor Lochem zo onfortuinlijke jaar 1606. We zitten midden in de Tachtigjarige Oorlog en Lochem werd weer eens belegerd en bezet door de Spanjaarden. Het begin van het einde voor vestingstad Lochem, zo kunnen we in dit artikel lezen.

Het tijdschrift is verkrijgbaar bij de Lochemse boekhandels en in Laren bij Super Beuzel en in Barchem bij Super Accent.

Meer berichten