Foto: Auke Pluim

Nóg meer sfeer in centrum: dansende lichten op de Markt

De binnenstad van Lochem krijgt in deze donkere dagen voor kerst extra sfeer dankzij verlichting op de Markt en een aantal toegangswegen tot het centrum. Het gaat om een initiatief van de Lochemse Ondernemers Vereniging (LOV).

Door Leo Polhuys

LOCHEM - Nu eens een keer geen hip Engels, maar kunstzinnig Frans. Lumières dansants, oftewel dansende lichten, heet het kunstwerk dat is gemaakt door Lochemse kunstenaars. In totaal twaalf grote lichten in de vorm van een kaars worden opgehangen op het centrale plein in de Berkelstad. Ze geven een heel speciaal effect in de aanloop naar kerst. Toch spreekt secretaris Martijn Lans van LOV niet van kerstverlichting maar van sfeerverlichting. ''De Lumières dansants blijven namelijk nog tot in januari hangen, totdat de dagen al weer wat langer gaan worden. De verlichting komt in plaats van de vroegere straatoverspanningen die boven de toegangswegen tot Lochems centrum hingen. Deze was in de loop der jaren kwalitatief achteruitgegaan en dus nodig aan vervanging toe. Vandaar dat de LOV eens ging kijken hoe we het beter konden doen.''

Op een gegeven moment kwamen vertegenwoordigers van LOV in contact met twee Lochemse kunstenaars: Pieter van der Pol en Wilco Hemink. Martijn: ''Zij maken werk van uiteenlopend karakter maar onder meer tijdens Levende Namen zagen we werk van hen dat erg aansprak en vervolgens konden we de opdracht geven voor het maken van de sfeerverlichting.'' Het geld voor de voorziening, zo'n 20 duizend euro, is er gekomen dankzij de reclamebelasting die deze zomer in Lochem is doorgevoerd. Iedere ondernemer betaalt een opslag op de WOZ-waarde van zijn pand en daardoor komt geld beschikbaar.'' De verlichting blijft in eigen beheer bij de LOV. De kunstwerken zijn aangebracht in samenwerking met Circulus Berkel. Ook boven een aantal straten komen nog overspanningen te hangen. Het zijn in totaal 25 overspanningen die worden verzorgd door Starlight, dat ook ornamenten op lantaarnpalen aanbrengt. Het spreekt vanzelf dat de ondernemers erg blij zijn met de sfeerverlichting. ''Deze vergroot de aantrekkingskracht op de consument. Mensen zoeken in deze donkere tijd geborgenheid en beleving,'' aldus de secretaris van de LOV, die voorzichtig al aankondigt dat de sfeerverlichting volgend jaar wellicht uitgebreid zal worden.

Meer berichten