Foto:

Visclubs laten vis uit België komen

Laren / Zwiep - Was het afgelopen weken 'dweilen met de kraan open' in de Berkel tijdens de vervuiling van het viswater. Gezamenlijk konden de visverenigingen De Gouden Karper uit Laren en De Brasem uit Lochem nieuw gekweekte vis uit België in hun visvijvers uitzetten.

Door Arjen Dieperink

Afgelopen weken was het voor de leden van de visverenigingen De Gouden Karper en De Brasem een droevig gebeuren. Honderden kilo's dode vis hebben ze door een breuk uit de persleiding (restwater) afkomstig van Campina kunnen weg scheppen. Gelukkig kon men ook vele kilo's vis redden en deze in de boven Berkel weer los laten.

Afgelopen zaterdag stonden de leden van beide verenigingen klaar om de nieuwe vis voor hun visvijvers in Zwiep en in Larensebroek te verwelkomen. Met een groot schepnet werden de vissen, uit een speciaal hiervoor ingerichte vrachtwagen, geschept.

De vissen zijn afkomstig van de viskwekerij Corten uit Lommel, België. Het bedrijf bestaat al 30 jaar en is de leverancier van vissen voor de hengelsport. het levert behalve in België en Nederland ook aan Duitsland en Frankrijk. Het assortiment van vissen bestaat uitsluitend uit gekweekte soorten. Op deze wijze voorkomt men de belasting van de visgronden.

Na een afstand van 170 kilometer kwamen de vissen in Zwiep aan. Om bij de vijver te kunnen komen diende de vrachtwagen langs de Zwiepsemolen door enkele weilanden te rijden. Daar de weersomstandigheden en de conditie van de vissen tijdens de herfst en winter optimaal zijn, worden ze rond die tijd uitgezet. Rob Driessen van De Brasem: "Twee maand geleden hebben wij gezamenlijk met De Gouden Karper de vissen besteld. Als verenigingen betalen wij ook de kosten van de kweek, transport en onderhoud. Het is nodig om een gezond visbestand te hebben voor het water."

Voor de vijver in Zwiep werd 250 kilogram (spiegelkarpers van 250 tot 500 gram) geleverd. Voor de visvijver S57 in Laren werden zo'n 50 spiegelkarpers van 3 kilogram geleverd. De S57 is maximaal 11,50 meter diep en heeft gemiddeld een breedte van 150 meter. het water is daar tussen 110 en 150 centimeter doorzichtig. De waterplantendekking in de zomer bedraagt 4 procent (bovenwaterplanten 2, drijfbladplanten en onderwaterplanten ieder 1 procent). Een ideale omgeving voor de nieuwe vissen.

Het meest gevangen vissoorten zijn bij de S57 de karper, kruiskarper en baars. Rob: "De visvijver is gelegen op het terrein van de Witte wieven in Zwiep. Met de eigenaren van de uitspanning Witte Wieven, Theo en Miranda Blaauw, in Zwiep sloten wij (De Brasem en De Gouden Karper) een overeenkomst. De vijver op het terrein werd door beide verenigingen kindvriendelijk ingericht. Hiervoor heeft de firma Hoftijzer de weken lang werkzaamheden verrichten.De vijver met een grootte van 1600 vierkante meter is toegankelijk gemaakt om ook minder valide personen de gelegenheid te geven om te kunnen gaan vissen. "

Meer berichten