Projectleider Tonnie Tekelenburg omarmt o.a. zonnepanelen als de visvriendelijke  wokkel. (Foto: Arjen Dieperink)
Projectleider Tonnie Tekelenburg omarmt o.a. zonnepanelen als de visvriendelijke wokkel. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

LochemEnergie is een begrip: 'In korte bestaan al veel gerealiseerd'


Op 10 oktober 2010 werd een duurzaamheidsavond gehouden in de Gudulakerk. Het was de tijd dat Thijs de la Court als wethouder duurzaamheid de scepter zwaaide. Voor een groot publiek werd die avond de ruimtevaarder Wubo Ockels verwelkomd. De avond werd uiteindelijk het startschot voor LochemEnergie.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Eén van de initiatiefnemers en medeoprichter van LochemEnergie is Tonnie Tekelenburg. Hij stond aan de wieg van zijn huidige werkgever. Enthousiast en vol energie geeft de 58-jarige Tonnie inzicht wat LochemEnergie tot op heden heeft bereikt en hoe het verder wenst te groeien.

Tekelenburg: "In het begin van ons bestaan kon men aspirant lid worden. Zo'n negenhonderd personen hebben zich toen bij ons ingeschreven. In 2011 hebben wij al die personen aangeschreven of men lid wou worden. Er viel een groot gedeelte af, op dit moment hebben wij de stand van negenhonderd leden behaald en zijn groeiende."

LochemEnergie is één van de grootste coöperaties. Het dagelijks bestuur bestaat uit Nico Groen (voorzitter) en Hans Geerlink (penningmeester). Zij worden bijgestaan door zes bestuursleden. Tekelenburg: "Veel van onze projecten hebben wij met succes kunnen uitvoeren. In het korte bestaan (7 jaar) heeft LochemEnergie veel gerealiseerd. Op duizend daken van huurwoningen van IJseldal Wonen liggen zonnepanelen van LochemEnergie. Tevens zijn door de coöperatie vijf zonneparken gerealiseerd op het industrieterrein Aalsvoort (naast Circulus-Berkel), op de daken van de Wila (Goorseweg), SafanDarley (Kwinkweerd) en het Gemeentehuis (Hanzeweg). Tekelenburg: "Zaken die het helaas niet gehaald hebben, is het leggen van zonnepanelen op de voormalige stortplaats Armhoede. Een kabel bij het Twentekanaal onderdoor schieten kostte ons te veel. De realisatie van zonnepanelen op de huurwoningen van Viverion ging onze deur ook voorbij."

LochemEnergie heeft Energiecoaches klaar staan om belangstellenden te helpen met zonnepanelen, het terugbrengen van het gasgebruik, isoleren of led-verlichting. Het gesprek, 1 tot 2 uur, is gratis.

Een nieuw project waar men mee bezig is, betreft Eefde Waterkracht. Hierbij maakt men gebruik van het verval van de Berkel en het afleidingskanaal met de IJssel.

Een wokkel is ontwikkeld om energie op te wekken en op een visvriendelijke manier de vis te laten passeren. Voor het realiseren van het project zijn diverse onderzoeken gedaan.

Met het aankopen van één van de 1212 certificaten à 330 euro kunnen bewoners uit Eefde, Gorssel, Joppe, Harfsen en Almen meedoen. Bij aankoop van drie certificaten brengt het na 15 jaar, 5 procent winst op.

Producten die de Coöperatie levert zijn: stroom en gas; zonnepanelen op eigen dak; collectieve opwek van energie; zonnepanelen op huurhuizen; elektrische deelauto; woningabonnement en energiecoach.

Info: energieloketlochem.nl / eefdewaterkracht.nl / lochemenergie.nl

Meer berichten