Samen met 24 vrijwilligers en hulp van de Hoge Weide lukt het Nelly en haar man Huib om maandelijks een maaltijd te organiseren.
Samen met 24 vrijwilligers en hulp van de Hoge Weide lukt het Nelly en haar man Huib om maandelijks een maaltijd te organiseren. (Foto: )
Vrijwilliger Centraal De Vrijwilliger Centraal

'Als het gebeurt, dan moet het ook goed'

Eens per maand wordt in Lochem door de Culinaire Activiteit Voor Ouderen (CAVO), de Eetkamer gehouden. Met Nelly Kamminga en haar man Huib aan het roer en 24 vrijwilligers op het schip. Bij een bezoek aan de Hoge Weide, waar de Eetkamer huis houdt, vervliegen al je mogelijke vooroordelen. Niks stoffige bende. Wel gezelligheid, mooi gedekte tafels en een sfeer waar menig restaurant de vingers bij aflikt. "Als het gebeurd dan moet het ook goed, vrijwillig of niet", vindt Nelly.

Door Wendy Goodin

"Gemiddeld komen er 75 gasten per maaltijd," laat Nelly trots weten. "Gewoon mensen die niet altijd alleen willen eten." Huib en Nelly, beiden veel ervaring in de horeca, zien het als een voorrecht de Eetkamer vrijwillig te organiseren. Nelly: "Het fijnste is dat je mensen persoonlijk leert kennen. Daarnaast doen we dit omdat we het belangrijk vinden dat mensen af en toe samen met anderen kunnen eten." Maar dan wel op een manier zoals je ook in een restaurant doet: verzorgd. "Dat maakt dat mensen genieten, en daar gaat het om." Nelly en Huib namen de Eetkamer zo'n zes jaar geleden over van de initiatiefnemers. "Het mooie is dat we het op onze eigen manier kunnen doen. We hechten bijvoorbeeld veel waarde aan gastvrijheid. Zo verwelkomen we als team iedere gast bij de deur en nemen we altijd persoonlijk afscheid." Nelly en Huib hebben een flink aantal enthousiaste vrijwilligers geworven die hen ondersteunen: gastvouwen, keukenmedewerkers en chauffeurs, die gasten zo nodig komen ophalen en thuisbrengen. "Zonder hen zou dit niet kunnen," vertelt Nelly overtuigd. Er wordt flink geïnvesteerd in de vrijwilligers. Iedere maand beginnen de vrijwilligers aan hun klus door, voordat de gasten komen, eerst met elkaar te eten. Daarnaast is er een professionele training gegeven om iedereen te leren hoe je tafels dekt en maaltijden uitserveert. Maar in essentie "is het gewoon een hele leuke groep", vindt Nelly. En dan is er de samenwerking met de Hoge Weide. Volgens Nelly ook een van de succesfactoren. "Ze zorgen niet alleen voor de mooie ruimte en prachtig linnengoed maar ook de heerlijke maaltijden verzorgt door hun eigen kok." Naast de Eetkamer helpt Nelly ook mee aan het Lochemse Kerstdiner. Het diner dat door meerdere eetgroepen samen wordt georganiseerd vindt dit jaar voor de vierde keer plaats op Tweede Kerstdag in het gemeentehuis.

Aanschuiven bij de Eetkamer? Bel Nelly en Huib (06-40148123) of Agnes Meijer (06-20442497). Kosten €10,-. Inschrijven voor Lochems kerstdiner? Bel SWL van 6 tot 19 december via 0573-297000. Kosten €3,-.

Meer berichten