De GSA initiatiefnemers gedrapeerd met de regenboogvlag. (Foto: Arjen Dieperink)
De GSA initiatiefnemers gedrapeerd met de regenboogvlag. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Paarse vrijdag op Staring College

Op vrijdag 14 december staat het Staring College in Lochem in het thema Paarse vrijdag. Een dag waarbij scholieren en docenten hun solidariteit tonen met homo-, biseksuele, lesbische en transgender jongeren door paars te dragen. Het onderwerp ligt tijdens het interview gevoeliger dan verwacht.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Zo'n jaar geleden begon een groep leerlingen van het Staring College met de Gay-Straigh Alliance (GSA). GSA is een verbond tussen allerlei seksuele oriëntaties, genderidentiteiten en genderexpressies. GSA's in Nederland krijgen steun van het COC. Dat is een organisatie die opkomt voor lesbiennes, homo's, bi's, trans- en interseksepersonen.

De groep leerlingen die zich voor het GSA inzetten, zijn zes jongeren van de bovenbouw. Vier leerlingen waren aanwezig om de Berkelbode te woord te staan op voorwaarde dat hun eigen naam niet in de krant zou worden vermeld en dat men niet herkenbaar zou worden gefotografeerd. De vermelde leerlingsnamen in het artikel zijn fictief, de echte namen zijn bekend bij de auteur.

De leerlingen kregen ondersteuning van de Stichting Welzijn Lochem (SWL). Jongerenwerker Jaap van Drunen: "Ongeveer een maand geleden werden wij gevraagd de GSA van het Staring College te ondersteunen. Wij hebben hun vergadering ondersteunt en een voorlichtingsvideo gemaakt om extra aandacht aan het onderwerp te besteden. De school was terecht beschermend richting de leerlingen. Wij zijn als SWL bereid verdere ondersteuning te blijven verlenen indien er om wordt gevraagd." Inmiddels is aan de onderbouw voorlichting gegeven. Wilma: "Ik ben zelf een pan (genegenheid naar personen van alle genderidentiteiten) en heb me bij deze groep aangesloten. We hebben door middel van een filmpje en een presentatie voorlichting gegeven. Daarna hebben we enkele vraagstellingen in de klas neergelegd waarbij de leerlingen over konden discussiëren. Op deze wijze proberen wij het bespreekbaar te maken."

De groep is blij met de ondersteuning van de school. Freddie:" De heer Vis (MM, directeur onderwijs) steunt ons initiatief, dat vind ik mooi. Zelf ben ik een tijd geleden uit de kast gekomen."

Paarse vrijdag wordt op 14 december op het Staring College groots aangepakt. De zes initiatiefnemers hebben van de landelijke organisatie paarse polsbandjes en informatiemateriaal gekregen. Die dag wordt de regenboogvlag uitgestoken, de paarse loper uitgerold, kerstboom in het paars aangekleed en de kantine paars versierd. De docenten ondersteunen tijdens mentorlessen om over het onderwerp van seksueel geaardheid te spreken. Met het initiatief hopen de initiatiefnemers dat leerlingen en docenten elkaar steunen en wederzijds begrip zullen tonen.

Uit onderzoek is gebleken dat één op de 25 personen te maken krijgt met een andere seksuele geaardheid of dat betrokkene zich niet identificeert met het geboortegeslacht. Voor het Staring College zou dit neerkomen op 83 leerlingen.

Meer berichten